Truskawkowy pucharek
Pyszny, szybki i łatwy do zrobienia deser.

Składniki
- 45 dag truskawek
- 50 dag serka mascarpone
- 15 dag włoskich ciasteczek migdałowych amaretti
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka likieru amaretto
4
Truskawki umyć, osuszyć, odciąć szypułki, owoce drobno pokroić, część odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z cukrem, odstawić.
Jajko sparzyć (polewając je wrzątkiem przez ok. 10 sekund). Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodając po 1 łyżce serka mascarpone, następnie amaretto i ubitą wcześniej pianę.
W pucharkach rozkładać warstwami pokruszone ciasteczka, krem i pokrojone owoce. Wierzch udekorować kremem i truskawkami. Schłodzić.