Reklama

Trzy kroki do udanego ciasta kruchego

Jest ono wspaniałą bazą do wielu ciast czy ciasteczek.

Do jego wypieku zwykle używamy mąki pszennej, ciasta takie jak tarty czy szarlotki będą o wiele smaczniejsze, gdy zamiast pszennej użyjesz mąki krupczatki.

1. Wszystkie składniki, a zwłaszcza tłuszcz, powinny być schłodzone. Masło pokrój na kawałki, ułóż na mące i posiekaj nożem.

2. Ciasto najlepiej zagnieć zimnymi dłońmi. Wyrabiaj je szybko (to ważne), bo im bardziej się ogrzewa, tym trudniej będzie je zagnieść. W sytuacji, gdy ciasto wyszło zbyt sypkie, można dodać odrobinę zimnej wody (ok. 2 łyżek) lub kwaśnej śmietany.

Reklama

3. Gotowe ciasto zawiń w folię i schładzaj je ok. 2 godzin lub zamroź, jeśli będziesz ścierać je na tarce. Zanim wstawisz kruche do piekarnika, spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Dzięki temu ciasto nie wybrzuszy się.

Zobacz także:



Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy