Trzy przyprawy, które nadadzą smak rosołu nawet wegańskiej zupie

Doskonale „podkręcą” też smak mięsnych wywarów. Te trzy przyprawy sprawdzą się również w przypadku sosów i potraw jednogarnkowych.

123RF/PICSEL

Trzy przyprawy, które nadadzą smak rosołu nawet wegańskiej zupie

Sos sojowy

To doskonały produkt dla osób, które chcą ograniczyć spożycie soli – może ją zastąpić w zupie i innych potrawach. Sos sojowy zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka oraz witaminy z grupy B, minerały i błonnik. To smaczny i wartościowy składnik dań. Warunek? Koniecznie trzeba wybierać sos dobrej jakości. Do produkcji naturalnego sosu sojowego używa się jedynie trzech składników: wody ziaren zbóż i soi, które są poddawane długotrwałemu procesowi fermentacji. Kupując produkt, zwróć uwagę na skład – im krótszy, tym lepiej.
Lubczyk

Nie tylko poprawia smak, ale też ułatwia trawienie. Tradycyjnie uważany jest za silny afrodyzjak, jeśli więc chcesz trafić „przez żołądek do serca”, koniecznie dodaj kilka listków do zupy, by nadać jej uwodzicielski smak. Lubczyk ułatwia też przepływ żółci do dwunastnicy i reguluje pracę jelit.
Kozieradka

Nasiona kozieradki mają wiele cennych właściwości. Są bogate w witaminy (kwas foliowy, witaminę C, A, B6) oraz minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas  cynk). Doskonale wpływają na porost włosów i mają jedną zadziwiającą cechę – po zaparzeniu wydzielają zapach najprawdziwszego rosołu. Dwie łyżeczki zmielonych nasion nadadzą smak rosołu nawet wegańskiej zupie.
Warto pamiętać, że warunkiem ugotowania dobrego rosołu lub bulionu jest wywar z warzyw. Nie zapominaj o cebuli, marchewce, selerze, korzeniu pietruszki, kawałku pora i włoskiej kapusty. Cebulę, tak jak w przypadku tradycyjnego rosołu, warto przekroić i podpiec na blasze lub nad ogniem.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?