Trzy przyprawy, które nadadzą smak rosołu nawet wegańskiej zupie

article cover
123RF/PICSEL

Trzy przyprawy, które nadadzą smak rosołu nawet wegańskiej zupie

Sos sojowy To doskonały produkt dla osób, które chcą ograniczyć spożycie soli – może ją zastąpić w zupie i innych potrawach. Sos sojowy zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka oraz witaminy z grupy B, minerały i błonnik. To smaczny i wartościowy składnik dań. Warunek? Koniecznie trzeba wybierać sos dobrej jakości. Do produkcji naturalnego sosu sojowego używa się jedynie trzech składników: wody ziaren zbóż i soi, które są poddawane długotrwałemu procesowi fermentacji. Kupując produkt, zwróć uwagę na skład – im krótszy, tym lepiej.
Sos sojowy To doskonały produkt dla osób, które chcą ograniczyć spożycie soli – może ją zastąpić w zupie i innych potrawach. Sos sojowy zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka oraz witaminy z grupy B, minerały i błonnik. To smaczny i wartościowy składnik dań. Warunek? Koniecznie trzeba wybierać sos dobrej jakości. Do produkcji naturalnego sosu sojowego używa się jedynie trzech składników: wody ziaren zbóż i soi, które są poddawane długotrwałemu procesowi fermentacji. Kupując produkt, zwróć uwagę na skład – im krótszy, tym lepiej. 123RF/PICSEL
Lubczyk Nie tylko poprawia smak, ale też ułatwia trawienie. Tradycyjnie uważany jest za silny afrodyzjak, jeśli więc chcesz trafić „przez żołądek do serca”, koniecznie dodaj kilka listków do zupy, by nadać jej uwodzicielski smak. Lubczyk ułatwia też przepływ żółci do dwunastnicy i reguluje pracę jelit.
Lubczyk Nie tylko poprawia smak, ale też ułatwia trawienie. Tradycyjnie uważany jest za silny afrodyzjak, jeśli więc chcesz trafić „przez żołądek do serca”, koniecznie dodaj kilka listków do zupy, by nadać jej uwodzicielski smak. Lubczyk ułatwia też przepływ żółci do dwunastnicy i reguluje pracę jelit. 123RF/PICSEL
Kozieradka Nasiona kozieradki mają wiele cennych właściwości. Są bogate w witaminy (kwas foliowy, witaminę C, A, B6) oraz minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas cynk). Doskonale wpływają na porost włosów i mają jedną zadziwiającą cechę – po zaparzeniu wydzielają zapach najprawdziwszego rosołu. Dwie łyżeczki zmielonych nasion nadadzą smak rosołu nawet wegańskiej zupie.
Kozieradka Nasiona kozieradki mają wiele cennych właściwości. Są bogate w witaminy (kwas foliowy, witaminę C, A, B6) oraz minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas cynk). Doskonale wpływają na porost włosów i mają jedną zadziwiającą cechę – po zaparzeniu wydzielają zapach najprawdziwszego rosołu. Dwie łyżeczki zmielonych nasion nadadzą smak rosołu nawet wegańskiej zupie. 123RF/PICSEL
Warto pamiętać, że warunkiem ugotowania dobrego rosołu lub bulionu jest wywar z warzyw. Nie zapominaj o cebuli, marchewce, selerze, korzeniu pietruszki, kawałku pora i włoskiej kapusty. Cebulę, tak jak w przypadku tradycyjnego rosołu, warto przekroić i podpiec na blasze lub nad ogniem.
Warto pamiętać, że warunkiem ugotowania dobrego rosołu lub bulionu jest wywar z warzyw. Nie zapominaj o cebuli, marchewce, selerze, korzeniu pietruszki, kawałku pora i włoskiej kapusty. Cebulę, tak jak w przypadku tradycyjnego rosołu, warto przekroić i podpiec na blasze lub nad ogniem. 123RF/PICSEL
Ograniczasz mięso, ale tęsknisz za smakiem domowego rosołu? Gotujesz na mięsie, ale chcesz pogłębić i urozmaicić smak swoich zup? Sięgnij po łatwo dostępnie i niedrogie przyprawy, dzięki którym uzyskasz znakomity efekt.
Ograniczasz mięso, ale tęsknisz za smakiem domowego rosołu? Gotujesz na mięsie, ale chcesz pogłębić i urozmaicić smak swoich zup? Sięgnij po łatwo dostępnie i niedrogie przyprawy, dzięki którym uzyskasz znakomity efekt.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?