Trzy szybkie tarty

Składniki
Ciasto
- sól
- 30 dag zimnego masła
- 12 jaj
- 60 dag mąki
Wierzch
- wędzony łosoś
- kuleczki mozzarelli
- kapary
- 1 słoiczek ajwaru
- jajko ugotowane na twardo
- szynka lub salami w plastrach
- koperek
- 1 słoiczek pasty z oliwek (tapenada)
- pomidorki koktajlowe
- jabłuszka kaparowe
- świeża bazylia
- 1 słoiczek zielonego pesto
7 i wiecej osób
Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj z masłem, dodaj 1/2 łyżeczki soli i jajka. Zagnieć ciasto. Podziel na 3 porcje. Każdą rozwałkuj na placek. Wylep nimi natłuszczone formy do tart i piecz 10 min w temp. 200°C.
Lekko przestudzone tarty grubo posmaruj pastami. Obłóż przygotowanymi składnikami: tartę z pesto- pomidorkami, mozzarellą, bazylią; tartę z ajwarem - salami i jabłuszkami kaparowymi; tartę z tapenadą - łososiem, plasterkami jajek, koperkiem i pieprzem. Przed podaniem tarty pokrój na trójkąty.