Tunezyjska szakszuka
Szakszukę, czyli jajka na warzywach można przygotować z dodatkiem różnych jarzyn: papryki, fasolki, kukurydzy, cukinii, a także z grzybami, albo kiełbasą i serem.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na oleju. Gdy się zrumienią i zmiękną, dodać mrożone warzywa, szybko przesmażyć razem, dolać 2 łyżki wody, doprowadzić do wrzenia, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 min.
Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, pastę paprykową, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu. Dusić przez następne 5 min, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, odrobiną cukru. Gdy warzywa będą miękkie, przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Jaja umyć, wbić do warzyw, uważając, by żółtka się nie rozlały. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekać przez 10 min, tak by białka się ścięły, a żółtka pozostały półpłynne. Podawać posypane drobno posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także: