Reklama

Tunezyjska szakszuka

Szakszukę, czyli jajka na warzywach można przygotować z dodatkiem różnych jarzyn: papryki, fasolki, kukurydzy, cukinii, a także z grzybami, albo kiełbasą i serem.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej, np. śródziemnomorskiej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki ostrej pasty z papryki (np. harissa, ajwar)
  • sól, pieprz, cukier, papryka słodka, kumin
  • kilka gałązek natki pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na oleju. Gdy się zrumienią i zmiękną, dodać mrożone warzywa, szybko przesmażyć razem, dolać 2 łyżki wody, doprowadzić do wrzenia, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 min.

Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, pastę paprykową, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu. Dusić przez następne 5 min, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, odrobiną cukru. Gdy warzywa będą miękkie, przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Jaja umyć, wbić do warzyw, uważając, by żółtka się nie rozlały. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekać przez 10 min, tak by białka się ścięły, a żółtka pozostały półpłynne. Podawać posypane drobno posiekaną natką pietruszki.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy