Tych produktów nie można mrozić

article cover
123RF/PICSEL

Tych produktów nie można mrozić

Zamrożone jajko w skorupce pęka i wylewa się. Ugotowane - po rozmrożeniu jest gumowate i niesmaczne. Jeżeli masz dużo jajek, które chcesz przechować, zamroź je w pojemniczkach, najlepiej oddzielnie żółtka i oddzielnie białka.
Zamrożone jajko w skorupce pęka i wylewa się. Ugotowane - po rozmrożeniu jest gumowate i niesmaczne. Jeżeli masz dużo jajek, które chcesz przechować, zamroź je w pojemniczkach, najlepiej oddzielnie żółtka i oddzielnie białka.123RF/PICSEL
Cukinię czy pomidory możesz zamrozić, o ile zamierzasz później je zmiksować i dodać np. do wywaru warzywnego, by przygotować zupę.
Cukinię czy pomidory możesz zamrozić, o ile zamierzasz później je zmiksować i dodać np. do wywaru warzywnego, by przygotować zupę.123RF/PICSEL
Sery twarde pod wpływem dłuższego przebywania w ujemnej temperaturze kruszeją.
Sery twarde pod wpływem dłuższego przebywania w ujemnej temperaturze kruszeją.123RF/PICSEL
Nie przechowuj w zamrażarce produktów o kremowej konsystencji, takich jak śmietana, budyń, majonez, kremowe i miękkie sery (ricotta, mascarpone czy serek śmietankowy). Bardzo źle tolerują taką formę przechowywania - tracą konsystencję po rozmrożeniu i się rozwarstwiają.
Nie przechowuj w zamrażarce produktów o kremowej konsystencji, takich jak śmietana, budyń, majonez, kremowe i miękkie sery (ricotta, mascarpone czy serek śmietankowy). Bardzo źle tolerują taką formę przechowywania - tracą konsystencję po rozmrożeniu i się rozwarstwiają.123RF/PICSEL
Ugotowane ziemniaki czy makaron po rozmrożeniu nie smakują już tak, jak świeże. Zmienia się ich konsystencja. Ziemniaki robią się suche, a makaron rozmięka.
Ugotowane ziemniaki czy makaron po rozmrożeniu nie smakują już tak, jak świeże. Zmienia się ich konsystencja. Ziemniaki robią się suche, a makaron rozmięka.123RF/PICSEL
Proces mrożenia źle znoszą cebula i czosnek, robią się miękkie, a czosnek dodatkowo jeszcze gorzknieje.
Proces mrożenia źle znoszą cebula i czosnek, robią się miękkie, a czosnek dodatkowo jeszcze gorzknieje.123RF/PICSEL
Nigdy nie zamrażaj ponownie raz już rozmrożonych produktów. W ten sposób bardzo łatwo o zatrucie pokarmowe. Zarówno warzywa, jak i mięsa zawierają mikroorganizmy, które podczas zamrożenia zostają "uśpione", a po rozmrożeniu "budzą się" i stają się wyjątkowo aktywne. Taką żywność trzeba zjeść w bardzo krótkim czasie. Proces rozmrażania powinien być powolny i jednostajny. Mrożonkę najlepiej umieścić w lodówce, mięsa nie rozmrażaj nigdy w ciepłej wodzie ani nie zostawiaj go na blacie kuchennym.
Nigdy nie zamrażaj ponownie raz już rozmrożonych produktów. W ten sposób bardzo łatwo o zatrucie pokarmowe. Zarówno warzywa, jak i mięsa zawierają mikroorganizmy, które podczas zamrożenia zostają "uśpione", a po rozmrożeniu "budzą się" i stają się wyjątkowo aktywne. Taką żywność trzeba zjeść w bardzo krótkim czasie. Proces rozmrażania powinien być powolny i jednostajny. Mrożonkę najlepiej umieścić w lodówce, mięsa nie rozmrażaj nigdy w ciepłej wodzie ani nie zostawiaj go na blacie kuchennym.123RF/PICSEL
Ogórki, sałata, rzodkiewki czy seler naciowy, czyli produkty świeże z dużą zawartością wody nie nadają się do mrożenia. W trakcie procesów zachodzących z zamrażalce, wytwarzają się kryształki lodu, które uszkadzają delikatną strukturę tych produktów i po rozmrożeniu wyglądają na zgniłe i nie nadają się do spożycia.
Ogórki, sałata, rzodkiewki czy seler naciowy, czyli produkty świeże z dużą zawartością wody nie nadają się do mrożenia. W trakcie procesów zachodzących z zamrażalce, wytwarzają się kryształki lodu, które uszkadzają delikatną strukturę tych produktów i po rozmrożeniu wyglądają na zgniłe i nie nadają się do spożycia.123RF/PICSEL
Mogłoby się wydawać, że w zamrażarce można przechowywać wszystko, ale tak nie jest. Oto lista produktów, których lepiej nie mrozić. Niskie temperatury im szkodzą.
Mogłoby się wydawać, że w zamrażarce można przechowywać wszystko, ale tak nie jest. Oto lista produktów, których lepiej nie mrozić. Niskie temperatury im szkodzą.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?