Tych produktów nie można mrozić

Mrożenie to prosty sposób na przechowanie żywności. W większości produkty spożywcze, poddawane ujemnej temperaturze, zachowują swój kolor, smak i konsystencję.

123RF/PICSEL

Tych produktów nie można mrozić

Zamrożone jajko w skorupce pęka i wylewa się. Ugotowane - po rozmrożeniu jest gumowate i niesmaczne. Jeżeli masz dużo jajek, które chcesz przechować, zamroź je w pojemniczkach, najlepiej oddzielnie żółtka i oddzielnie białka.
Cukinię czy pomidory możesz zamrozić, o ile zamierzasz później je zmiksować i dodać np. do wywaru warzywnego, by przygotować zupę.
Sery twarde pod wpływem dłuższego przebywania w ujemnej temperaturze kruszeją.
Nie przechowuj w zamrażarce produktów o kremowej konsystencji, takich jak śmietana, budyń, majonez, kremowe i miękkie sery (ricotta, mascarpone czy serek śmietankowy). Bardzo źle tolerują taką formę przechowywania - tracą konsystencję po rozmrożeniu i się rozwarstwiają.
+5
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas