Ucierane ciasteczka cytrynowe
Składniki
- 3 żółtko
- byłka tarta i tłuszcz do formy
- 21 dag masło
- 6 dag mąka ziemniaczana
- 30 dag mąka pszenna
- 20 dag bita śmietana
- skórka z cytryny
- 4 sztuki jajko
- 10 ml mleko
- 2-3 sztuki cytryna
- sól
- proszek do pieczenia
- 40 dag cukier
Utrzeć 20 dag masła z 15 dag cukru oraz szczyptą soli na puszystą masę. Kolejno wbijać jajka. Dolać mleko. Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do masy maślanej. Całość dobrze wymieszać mikserem.
Formę do pieczenia posmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 25 minut. Upieczone ciasto wystudzić.
Z cytryn wycisnąć sok. Odmierzyć ok. 200 ml soku, wlać do garnuszka. Dodać 300 ml wody, resztę cukru i masła oraz skórkę otartą z cytryny. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, wlać do gotującego się płynu. Mieszając, gotować około 5 minut. Zdjąć masę z ognia, wymieszać z żółtkami, rozsmarować na wierzchu placka. Odstawić do wystudzenia. Następnie pokroić ciasto na 42 małe kwadraciki. Ułożyć w papierowych foremkach. Udekorować rozetkami bitej śmietany i kawałeczkami cytryny.