Ucierane ciasteczka cytrynowe
Utrzeć 20 dag masła z 15 dag cukru oraz szczyptą soli na puszystą masę. Kolejno wbijać jajka. Dolać mleko. Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do masy maślanej. Całość dobrze wymieszać mikserem.
Formę do pieczenia posmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 25 minut. Upieczone ciasto wystudzić.
Z cytryn wycisnąć sok. Odmierzyć ok. 200 ml soku, wlać do garnuszka. Dodać 300 ml wody, resztę cukru i masła oraz skórkę otartą z cytryny. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, wlać do gotującego się płynu. Mieszając, gotować około 5 minut. Zdjąć masę z ognia, wymieszać z żółtkami, rozsmarować na wierzchu placka. Odstawić do wystudzenia. Następnie pokroić ciasto na 42 małe kwadraciki. Ułożyć w papierowych foremkach. Udekorować rozetkami bitej śmietany i kawałeczkami cytryny.