1. Śmietanę zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i otartą skórką z cytryny. Następnie dodaj mąkę, miękkie masło i wbij jajka. Całość wymieszaj lub zmiksuj. Gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki umyj i wydryluj, osusz i przekrój na pół. Przed nałożeniem owoców na ciasto, posyp je odrobiną bułki tartej. Dzięki temu nie będzie za bardzo wilgotne, a śliwki nie opadną całkowicie na dno.
3. Ciasto piecz około 35 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
Rady: Zamiast śmietany możesz dodać jogurt naturalny. Ciasto ładnie prezentuje się też pod kokosową bezą: mikserem ubij białka z 3 jajek, 1/2 szkl. wiórków kokosowych, 10 dag cukru i budyń waniliowy. Taką warstwę bezy rozprowadza się na cieście ok. 15 min przed końcem pieczenia.