Ucieraniec z bakaliami
Domowe, świeże ciasto na deser? Wspaniały pomysł! Wypróbuj przepis na ucieraniec pełen bakalii.

Składniki
- 2 szklanki mąki
- 25 dag masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 5 jajek
- 1 torebka cukru waniliowego
- 30 dag mieszanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml rumu
- 1 łyżka cukru pudru
- sól
Sposób przygotowania:
1. Bakalie sparzyć, namoczyć w rumie. Orzechy, migdały i skórkę pomarańczową grubo posiekać (wcześniej można je posypać odrobiną cukru, żeby nie podskakiwały na desce).
2. Miękkie masło zmiksować na gładką masę z cukrem, szczyptą soli oraz cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodawać powoli po jednym jajku. Następnie do masy wlać kilka kropli rumu.
3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone bakalie. Wymieszać wszystko z maślaną masą. Przełożyć całość do wyłożonej pergaminem formy keksowej.
4. Formę wstawić na ok. godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury. 180°C (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku). Po całkowitym ostudzeniu ostrożnie usunąć pergamin, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Zobacz także: