Ucieraniec z bakaliami

Domowe, świeże ciasto na deser? Wspaniały pomysł! Wypróbuj przepis na ucieraniec pełen bakalii.

Gdy ciasto pęka z wierzchu podczas pieczenia, to znaczy, że temperatura jest za wysoka. Jeśli twój piekarnik ma taką możliwość, ustaw tylko grzanie od dołu
Gdy ciasto pęka z wierzchu podczas pieczenia, to znaczy, że temperatura jest za wysoka. Jeśli twój piekarnik ma taką możliwość, ustaw tylko grzanie od dołu123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 30 dag mieszanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml rumu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Bakalie sparzyć, namoczyć w rumie. Orzechy, migdały i skórkę pomarańczową grubo posiekać (wcześniej można je posypać odrobiną cukru, żeby nie podskakiwały na desce).

2. Miękkie masło zmiksować na gładką masę z cukrem, szczyptą soli oraz cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodawać powoli po jednym jajku. Następnie do masy wlać kilka kropli rumu.

3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone bakalie. Wymieszać wszystko z maślaną masą. Przełożyć całość do wyłożonej pergaminem formy keksowej.

4. Formę wstawić na ok. godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury. 180°C (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku). Po całkowitym ostudzeniu ostrożnie usunąć pergamin, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Zobacz także:

Natalia Przybysz o płycie „Jak malować ogień” Styl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?