Reklama

Ucierany placek orzechowo-batatowy

1. Słodkie ziemniaki obrać, drobno zetrzeć. Orzechy posiekać. Utrzeć 200 g masła ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wlać mleko. Dodać starte bataty oraz orzechy. Dobrze wymieszać mikserem.

2. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec przez 45 minut.

Reklama

3. Ciasto studzić chwilę w tortownicy, potem zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego wystudzenia. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę. Połowę skórki pomarańczowej wymieszać z pozostałym masłem, cukrem pudrem i serkiem. Dolać śmietanę. Utrzeć na gładką masę. Posmarować nią wierzch wystudzonego ciasta. Posypać pozostałą skórką z pomarańczy.


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy