Reklama

Uczta dla najmłodszych

Przygotowujesz dziecięce spotkanie? Pamiętaj, że smakołyki dla małych gości powinny być nie tylko smaczne i zdrowe, ale też... łatwe w jedzeniu.

Przygotowujesz dziecięce spotkanie? Pamiętaj, że smakołyki dla małych gości powinny być nie tylko smaczne i zdrowe, ale też... łatwe w jedzeniu.

Dzieciaki nie spotykają się po to, aby siedzieć przy stole i rozmawiać. Dla nich jedzenie jest tylko przerywnikiem w szalonej zabawie. Dlatego świetnie sprawdzą się zabawne kanapeczki, bajecznie kolorowe koreczki i małe ciasteczka (takie na jeden ząb), aby nie trzeba było używać sztućców. Nie zapominaj o napojach.

Pamiętaj, aby menu pasowało do wszystkich dzieci. Jeżeli w grupie są alergicy (koniecznie wcześniej się dowiedz!), przygotuj takie smakołyki, aby wszyscy mogli je pałaszować!

Reklama

Na dziecięce spotkanie nie wyciągaj białego obrusa ani porcelanowych kubków. Na tę okazję idealne będą naczynia jednorazowe, ozdobione np. bohaterami dziecięcych bajek. Pamiętaj też, że mali goście mogą pojawić się z rodzicami - miej więc dodatkowe nakrycia.

Wesołe babeczki

Składniki na 12 sztuk: 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 250 g jogurtu (lub maślanki), 100 g drobnego cukru, 75 ml oleju, do ozdoby: biała polewa, garść kolorowych drażetek, wiórki kokosowe, kwiatuszki cukiernicze.

Przygotowanie: Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka wyszoruj, ostrożnie rozbij. Utrzyj jajka z jogurtem i cukrem. Dolej olej i dalej ucieraj, aż uzyskasz jednolitą, puszystą masę. Dodaj mąkę z proszkiem. Szybko, ale dokładnie wymieszaj i przełóż do foremek do babeczek (wypełnij je do 1/3 wysokości).

Jeżeli używasz foremek aluminiowych, wysmaruj je i oprósz np. mąką. Foremek silikonowych nie musisz natłuszczać. Piecz 20-25 min w temp. 180 st. C. Po upieczeniu pozostaw co najmniej 5-10 min. w foremkach, aby wystygły. Wyjmij i ozdabiaj według własnego pomysłu (chętnie pomogą ci w tym dzieci). 

Słodki motylek

Składniki na 12 porcji: 20 dag mąki, 15 dag zmielonych migdałów, 15 dag masła, 15 dag cukru, 4 żółtka, 1 cytryna.
Dekoracja: 30 dag dżemu morelowego, 1 kg brzoskwiń lub nektarynek, kilka truskawek.

Przyrządzanie: Do przesianej mąki dodać zmielone migdały, masło pokrojone na plasterki, cukier i żółtka. Z cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do ciasta. Zagnieść szybko kruche ciasto i chłodzić przez 30 minut w lodówce. Dojrzałe owoce przekroić, usunąć pestki, pokroić na cząstki i odstawić pod przykryciem na 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 2 cm i ułożyć na blasze. Nakłuć widelcem i piec około 20 minut na złoty kolor. Ostudzić, posmarować dżemem. Na wierzchu rozłożyć warstwę owoców.


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: muffinki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy