Uczta z awokado

Świetnie smakuje z fetą lub pieczonym, zimnym łososiem. Awokado i mango to też zgrany duet. Dla zaostrzenia smaku sałatki można dodać chili.

 Rukolę opłukać i dobrze osuszyć
Rukolę opłukać i dobrze osuszyćPicsel123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 paczka rukoli
  • 1 owoc mango
  • 2 awokado
  • 25 dag mozzarelli
  • 3 łyżki orzeszków piniowych (lub pestek słonecznika)
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek oleju
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
15 min
4

Wycisnąć sok z cytryny, dodać miód, doprawić solą i pieprzem, ucierać, dodając stopniowo olej. 

Rukolę opłukać, dobrze osuszyć. Mango i awokado obrać, usunąć pestki. Przekroić na pół, pokroić w cienkie plasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić na grubsze plastry (około 1 cm). 

Na półmisku układać na przemian awokado, mango i mozzarellę. Polać sosem, posypać uprażonymi orzeszkami, udekorować rukolą.

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Guacamole – meksykański dip z awokado INTERIA.PL
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas