Reklama

Uczta z awokado

Świetnie smakuje z fetą lub pieczonym, zimnym łososiem. Awokado i mango to też zgrany duet. Dla zaostrzenia smaku sałatki można dodać chili.

Czas przyrządzenia: 15
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 paczka rukoli
  • 1 owoc mango
  • 2 awokado
  • 25 dag mozzarelli
  • 3 łyżki orzeszków piniowych (lub pestek słonecznika)
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek oleju
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz

Wycisnąć sok z cytryny, dodać miód, doprawić solą i pieprzem, ucierać, dodając stopniowo olej. 

Rukolę opłukać, dobrze osuszyć. Mango i awokado obrać, usunąć pestki. Przekroić na pół, pokroić w cienkie plasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić na grubsze plastry (około 1 cm). 

Na półmisku układać na przemian awokado, mango i mozzarellę. Polać sosem, posypać uprażonymi orzeszkami, udekorować rukolą.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: sałatka | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy