Udka rozmarynowe w pomidorach
Delikatne, soczyste mięso i aromatyczne dodatki urzekną twoich domowników.
Składniki
- 4 podudzia kurczaka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2/3 szklanki białego wina
- 2 szklanki krojonych pomidorów bez skórki
- 4 gałązki rozmarynu
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj i osusz. Cebulę obierz i potnij w pióra. Czosnek obierz i posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż cebulę z czosnkiem i 1 gałązkę rozmarynu. Podsmaż. Wyjmij łyżką cedzakową. Odłóż.
2. Na ten sam tłuszcz włóż udka. Szybko je obsmaż. Posyp solą i pieprzem. Wlej wino. Gotuj, aż połowa płynu odparuje. Dodaj pomidory wraz z zalewą, zeszkloną cebulę z czosnkiem i pozostałe gałązki rozmarynu. Duś na małym ogniu ok. 20 minut. Ewentualnie dopraw do smaku.
Zobacz także: