Reklama

Reklama

Udko na dyniowym purée

Dynia to warzywo bardzo cenione przez lekarzy. Badania wykazały, że jej częste spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu nowotworów.

Składniki na purée

  • 2,5 kg dyni ze skórą
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta słodkiej papryki

Składniki pozostałe

  • 4 udka z kurczaka
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • ulubione kiełki
  • konfitura z żurawiny
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • szczypta curry

Sposób przygotowania:

1. Dynię pokrój na kawałki razem ze skórą. Ułóż na blasze i piecz w 200 st. C przez ok. 35 minut. Następnie usuń skórę i pestki, a miąższ zmiksuj. Dopraw do smaku papryką i gałką muszkatołową. 

2. Udka natrzyj solą, pieprzem i curry. Podsmaż na oleju, aż mięso się zrumieni. Duś do miękkości. 

3. Na talerze nałóż purée i udka. Dodaj ugotowaną kaszę i kiełki. Udekoruj kleksami konfitury.

Zobacz także:


Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy