Udko na dyniowym purée
Dynia to warzywo bardzo cenione przez lekarzy. Badania wykazały, że jej częste spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu nowotworów.

Składniki
na purée
- 2,5 kg dyni ze skórą
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta słodkiej papryki
pozostałe
- 4 udka z kurczaka
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- ulubione kiełki
- konfitura z żurawiny
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz ziołowy
- szczypta curry
Sposób przygotowania:
1. Dynię pokrój na kawałki razem ze skórą. Ułóż na blasze i piecz w 200 st. C przez ok. 35 minut. Następnie usuń skórę i pestki, a miąższ zmiksuj. Dopraw do smaku papryką i gałką muszkatołową.
2. Udka natrzyj solą, pieprzem i curry. Podsmaż na oleju, aż mięso się zrumieni. Duś do miękkości.
3. Na talerze nałóż purée i udka. Dodaj ugotowaną kaszę i kiełki. Udekoruj kleksami konfitury.
Zobacz także: