Udko na dyniowym purée

Dynia to warzywo bardzo cenione przez lekarzy. Badania wykazały, że jej częste spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu nowotworów.

Udko na dyniowym purée
Udko na dyniowym purée123RF/PICSEL

Składniki

na purée

  • 2,5 kg dyni ze skórą
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta słodkiej papryki

pozostałe

  • 4 udka z kurczaka
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • ulubione kiełki
  • konfitura z żurawiny
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • szczypta curry

Sposób przygotowania:

1. Dynię pokrój na kawałki razem ze skórą. Ułóż na blasze i piecz w 200 st. C przez ok. 35 minut. Następnie usuń skórę i pestki, a miąższ zmiksuj. Dopraw do smaku papryką i gałką muszkatołową.

2. Udka natrzyj solą, pieprzem i curry. Podsmaż na oleju, aż mięso się zrumieni. Duś do miękkości.

3. Na talerze nałóż purée i udka. Dodaj ugotowaną kaszę i kiełki. Udekoruj kleksami konfitury.

Zobacz także:

Puree po włoskuStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas