Uszka z grzybami i orzechami

Idealne do wigilijnego barszczyku.

Uszka z grzybami idealnie pasują do barszczu wigilijnego
Uszka z grzybami idealnie pasują do barszczu wigilijnego123RF/PICSEL

Składniki

  • szklanka mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 30 g ugotowanych suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • posiekana natka,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 jajko,
  • łyżka oleju

Przygotowanie:

Z mąki z solą, dolewając wodę zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować., wykrawać małe kółeczka. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, wymieszać z natką, orzechami i posiekanymi grzybami. Przyprawić solą i pieprzem.

Wbić jajko, wymieszać. Po porcji farszu układać na każdym placuszki. Zalepiać. Przeciwległe końce pierożków zlepić, aby powstały uszka. Gotować w posolonej wodzie, około 1 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać do barszczyku.

Zobacz także:

Najlepszy barszcz czerwony - nie tylko na święta!Interia Kulinaria
Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas