Reklama

W czym ci się upiecze

Sprawdź, jakie formy najlepiej nadają się do pieczenia.

Blacha aluminiowa. Najwygodniejsza i najczęściej używana jest tortownica z wyjmowanym dnem. Można w niej upiec zarówno biszkopt, jabłecznik czy sernik, jak i ciasto drożdżowe czy piernik. Doskonale przepuszcza ciepło, dlatego ciasta szybko się w niej pieką. Jej wadą jest to, że dość szybko się zużywa, rysuje i często trudno ją domyć. Blacha aluminiowa jest bardzo tania (ceny od 8 zł), więc nie jest to duży wydatek. Będzie nam dłużej służyć, gdy zawsze przed użyciem wyłożymy ją papierem do pieczenia.

Naczynie ze szkła żaroodpornego. Choć najczęściej pieczemy w nim mięsa i zapiekanki, cukiernicy bardzo często polecają je do pieczenia ciast. Szczególnie nadaje się do mokrych ciast, jak jabłecznik czy sernik. Dobrze przepuszcza ciepło, łatwo je umyć, nie trzeba niczym wykładać, doskonale się na nim rozprowadza masło lub margarynę przed wylaniem czy wyłożeniem ciasta.

Reklama

Ceramiczna forma. Najczęściej służy do pieczenia tarty, ale można jej również używać do robienia ciast, które nie wyrastają zbyt wysoko, np. sernika czy jabłecznika. Choć przepuszcza ciepło trochę gorzej niż forma z aluminium, to zaledwie o 5 minut dłużej się w niej piecze niż w metalowej czy szklanej.

Forma silikonowa. Ostatnio jest bardzo popularna. Dobrze przepuszcza ciepło, jest bezzapachowa i nie wchodzi w reakcje chemiczne ze składnikami ciasta. Jest więc tak samo bezpieczna jak szklana. Odporna na szok termiczny (zamrożone w tej formie ciasto można od razu przenieść do gorącego piekarnika). Poza tym forma silikonowa szybko stygnie - po 2 minutach jest już chłodna. Można ją trzymać zwiniętą w rulon, dzięki czemu w szafce zajmuje mało miejsca. Dodatkową zaletą jest to, że potrawy pieczone w silikonie nie przywierają, a formy przed wlaniem ciasta nie trzeba smarować tłuszczem.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy