Warzywa w cukierni
Dynia, buraki, marchewka i cukinia na słodko? Czemu nie! Warzywne ciasta zaskakują smakiem.
Składniki:gotowe kruche ciasto. Farsz: 1 i 1/4 szklanki dyni, pół szklanki cukru, 2 jajka, szklanka mleka skondensowanego, łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków i imbiru, pół łyżeczki soli.
Przygotowanie: Ciasto wyłóż w formie, wygniatając brzeg na ok.1 centymetr. Wszystkie składniki farszu (oprócz mleka) ubij mikserem do puszystości. Na końcu wlej mleko i jeszcze przez chwilę ubijaj. Farsz wylej na przygotowane ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Ciasto piecz na złoty kolor, nie dłużej niż 40 minut. Wystudź, aż farsz będzie miał konsystencję gęstego budyniu.
Składniki: 1 i 1/4 szkl. oleju, 4 jaja, 2 szkl. drobno utartej marchewki, 2 szkl. mąki 2 szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki sody szczypta soli, orzechy, rodzynki. Polewa: czubata łyżka kakao, 4 łyżeczki cukru łyżeczka masła, 2 łyżeczki zimnej wody
Przygotowanie: Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 200 st., ok. 55 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.
Składniki 1 duży burak, 12 sucharów pszennych, 5 jajek , 200 g cukru pudru, kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia, sok i skórka z cytryny, tłuczony goździk,150 g tartych orzechów włoskich, 100 g tartych migdałów, tłuszcz i mąka krupczatka do formy, 250 g cukru pudru na polewę.
Przygotowanie: Połowę buraka obierz i zetrzyj. Suchary roztłucz za pomocą wałka. Żółtka ubij z cukrem i 4 łyżkami ciepłej wody na pianę. Z białek ubij pianę. Do piany z żółtek wmieszaj roztłuczone suchary, wymieszane z proszkiem do pieczenia, połową buraka, startą skórką z cytryny i sokiem z cytryny, goździki i orzechy z migdałami. Wmieszaj pianę z białek. Tortownicę wysmaruj tłuszczem, wysyp mąką. Rozsmaruj przygotowane ciasto i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 170° C przez ok. 50 minut. Upieczone ciasto schłodź i zapakuj w folię aluminiową. Odłóż na kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie z pozostałego startego buraka wyciśnij sok i wymieszaj go z cukrem na gładką polewę. Ciasto ozdób kratką z polewy, pozostaw do stężenia i podawaj.
Składniki:3 jajka, 200 g cukru pudru, 50 ml oleju, 400 g cukini, 350 g mąki krupczatki, proszek do pieczenia. Nadzienie: 500 g tłustego twarogu, 2 jajka, 300 g cukru pudru l torebka cukru waniliowego, tłuszcz i mąka do formy, 300 g moreli, 50 g orzeszków ziemnych.
Przygotowanie: Jajka i cukier utrzyj na krem. Dodaj olej, grubo startą, obraną cukinię, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze wymieszaj. Ciasto włóż do formy z wyższym brzegiem, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką krupczatką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 160° C ok. 25 minut. Twaróg wymieszaj z jajkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Morele oczyść, przekrój na połówki i usuń pestki. Nasmaruj masą twarogową podpieczony korpus, a na wierzchu porozkładaj połówki moreli. Ciasto posyp posiekanymi orzechami i dopiecz w 180° C około 20 minut. Upieczone ciasto ostudź w formie i pokrój na porcje.
Na żywo 33/2011