Warzywa w żółtym sosie
Danie możesz doprawić sokiem wyciśniętym z limonki.

Składniki
- 500 g małych ziemniaków
- kalafior
- 2 ząbki czosnku
- 35 g świeżego imbiru
- 2 papryczki chili
- po łyżeczce curry w proszku, kurkumy i mielonego kminu
- 200 g groszku cukrowego
- 40 g żółtej pasty curry
- olej
- 250 ml bulionu
- mleko kokosowe
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Młode ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, a następnie przekrawamy na pół. Imbir obieramy ze skórki i razem z obranym czosnkiem oraz przekrojonymi na pół papryczkami chili drobno siekamy.
Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i osuszamy. W garnku rozgrzewamy olej i na nim krótko podsmażamy czosnek, imbir, chili, cały czas mieszając. Dodajemy ziemniaki i różyczki kalafiora, posypujemy curry, kurkumą oraz kminem, mieszamy. Po chwili łączymy z pastą curry.
Wlewamy mleko kokosowe oraz bulion, doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 15-18 minut. Aby pozbyć się zapachu kalafiora, do gotowania możemy dodać duży listek laurowy.
Groszek cukrowy myjemy i dodajemy do warzyw 2-3 minuty przed końcem gotowania. Curry podajemy z ryżem basmati, jaśminowym lub podpłomykami.
Zobacz także: