Warzywa w żółtym sosie
Danie możesz doprawić sokiem wyciśniętym z limonki.
Przygotowanie:
Młode ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, a następnie przekrawamy na pół. Imbir obieramy ze skórki i razem z obranym czosnkiem oraz przekrojonymi na pół papryczkami chili drobno siekamy.
Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i osuszamy. W garnku rozgrzewamy olej i na nim krótko podsmażamy czosnek, imbir, chili, cały czas mieszając. Dodajemy ziemniaki i różyczki kalafiora, posypujemy curry, kurkumą oraz kminem, mieszamy. Po chwili łączymy z pastą curry.
Wlewamy mleko kokosowe oraz bulion, doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 15-18 minut. Aby pozbyć się zapachu kalafiora, do gotowania możemy dodać duży listek laurowy.
Groszek cukrowy myjemy i dodajemy do warzyw 2-3 minuty przed końcem gotowania. Curry podajemy z ryżem basmati, jaśminowym lub podpłomykami.
Zobacz także: