Warzywna lazania z tofu
Bakłażan to wymarzone warzywo do faszerowania i zapiekania. Polecamy prosty przepis na bezmięsną lazanię z tofu i bakłażanem.
Sposób przygotowania:
1. Tofu rozdrobnij widelcem. Warzywa obierz i drobno pokrój. W dużym rondlu rozgrzej olej. Włóż cebulę i marchew. Smaż ok. 15 minut na średnim ogniu. Dodaj tofu, sos sojowy, brązowy cukier, czosnek, seler naciowy i pomidory z zalewą. Dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. Przykryj i gotuj 45 minut. Zdejmij pokrywkę. Gotuj jeszcze 30 minut, aż sos uzyska gęstą konsystencję.
2. Makaron ugotuj al dente. Osącz. Płaty skrop lekko oliwą. Bakłażan pokrój w plastry. W naczyniu do zapiekania rozsmaruj nieco sosu. Kolejno układaj: płaty makaronu, sos, plastry bakłażana i sos, aż do wyczerpania składników - na wierzchu powinien być makaron. Posyp startą mozzarellą. Piecz ok. 45 minut w 190°C.
Zobacz także: