Reklama

Warzywny przekładaniec

To alternatywa dla klasycznego obiadu. Będzie nią zachwycana cała rodzina. Jak przygotować witaminową zapiekankę?

Czas przyrządzenia: 75 minut
Składniki dla: 8

Składniki

  • nieduży kalafior
  • nieduży brokuł
  • 100 g białego sera
  • 10 średniej wielkości
  • marchewek
  • 6 jaj
  • 6 średniej wielkości pietruszek
  • 14 łyżek kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • 3–4 gałązki natki pietruszki
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki, myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Dodajemy połowę sera, 2 jaja, doprawiamy pieprzem i solą, miksujemy. 

Naczynie ( lub blachę) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy około 25 minut w 200º C. Obieramy pietruszkę i marchewkę, płuczemy. 

Warzywa przekrawamy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, podsmażamy krótko warzywa, dodajemy szklankę wody, sól, pieprz, przykrywamy i gotujemy około 8 minut, odcedzamy. 

Śmietanę, pozostały ser, 4 jaja doprawiamy pieprzem i solą, miksujemy. Połowę masy wykładamy na podpieczonego kalafiora z brokułami, następnie układamy marchewkę i pietruszkę, a na nie pozostałą masę. Pieczemy 30 minut w 200º C. Posypujemy serem lub posiekaną natką pietruszki. 

Zobacz także: 

Reklama




Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy