Warzywny przekładaniec
To alternatywa dla klasycznego obiadu. Będzie nią zachwycana cała rodzina. Jak przygotować witaminową zapiekankę?
Sposób przygotowania:
Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki, myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Dodajemy połowę sera, 2 jaja, doprawiamy pieprzem i solą, miksujemy.
Naczynie ( lub blachę) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy około 25 minut w 200º C. Obieramy pietruszkę i marchewkę, płuczemy.
Warzywa przekrawamy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, podsmażamy krótko warzywa, dodajemy szklankę wody, sól, pieprz, przykrywamy i gotujemy około 8 minut, odcedzamy.
Śmietanę, pozostały ser, 4 jaja doprawiamy pieprzem i solą, miksujemy. Połowę masy wykładamy na podpieczonego kalafiora z brokułami, następnie układamy marchewkę i pietruszkę, a na nie pozostałą masę. Pieczemy 30 minut w 200º C. Posypujemy serem lub posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także: