Warzywny przekładaniec
To alternatywa dla klasycznego obiadu. Będzie nią zachwycana cała rodzina. Jak przygotować witaminową zapiekankę?

Składniki
- nieduży kalafior
- nieduży brokuł
- 100 g białego sera
- 10 średniej wielkości
- marchewek
- 6 jaj
- 6 średniej wielkości pietruszek
- 14 łyżek kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- 3–4 gałązki natki pietruszki
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania:Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki, myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Dodajemy połowę sera, 2 jaja, doprawiamy pieprzem i solą, miksujemy. Naczynie ( lub blachę) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy około 25 minut w 200º C. Obieramy pietruszkę i marchewkę, płuczemy. Warzywa przekrawamy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, podsmażamy krótko warzywa, dodajemy szklankę wody, sól, pieprz, przykrywamy i gotujemy około 8 minut, odcedzamy. Śmietanę, pozostały ser, 4 jaja doprawiamy pieprzem i solą, miksujemy. Połowę masy wykładamy na podpieczonego kalafiora z brokułami, następnie układamy marchewkę i pietruszkę, a na nie pozostałą masę. Pieczemy 30 minut w 200º C. Posypujemy serem lub posiekaną natką pietruszki. Zobacz także: