Reklama

Warzywo idealne

Szpinak można przygotować na wiele sposobów. Ale jak go przyrządzić, żeby było oryginalnie?

Szpinak jest ceniony jako bogate źródło witamin, białka, błonnika i soli mineralnych. Jest jednym z niewielu warzyw dostępnych cały rok. Świeży może stać się podstawą pysznej sałatki a duszony z odrobiną czosnku jest idealny solo, z jajkiem sadzonym, jako farsz mięsnych rolad lub z makaronem.

Dużą popularnością cieszą się soki ze szpinaku z dodatkiem marchwi, selera, mniszka, ogórka, pietruszki i sałaty. Stosuje się je w celu detoksykacji organizmu u dzieci oraz wspomagająco w leczeniu białaczki.

Szpinak surowy (np. w sałatkach) zaleca się osobom prowadzącym siedzący tryb życia, chorym na anemię, cierpiącym na zaparcia. Do użytku zewnętrznego najbardziej nadają się liście szpinaku gotowane w oleju - jako okład na oparzenia czy opryszczkę.

Zupa ze szpinakiem

Składniki: 1,5 l. wywaru warzywnego, cebula, 25 dag szpinaku, szklanka śmietanki 30%, ząbek czosnku, 3 łyżki masła, 2 łyżki oleju, 2 łyżki mąki, 2 pomidory, ostra papryczka, sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie: Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a pomidory pokrój w drobniutką kosteczkę. Szpinak oczyść, umyj i osusz. Do garnka wlej wywar i zagotuj. Na 2 łyżkach masła zeszklij cebulę i czosnek, dodaj rozdrobniony szpinak i chwilę podsmaż, dopraw solą i pieprzem, duś przez 4 minuty. Po schłodzeniu szpinak zmiksuj z dodatkiem 1/2 szklanki wywaru. Następnie wlej go do reszty gotującego się wywaru i doprowadź do wrzenia, wlej śmietanę wymieszaną z mąką i ostrą papryczką, gotuj 4 minuty. Podawaj z pomidorkami.

Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki: 15 dag liści szpinaku, sól, pieprz, 3 jajka, łyżka tartego parmezanu, 12 dag twarogu, łyżka mąki, 100 ml śmietany, 25 dag plastrów wędzonego łososia.

Przygotowanie: Szpinak sparz wrzątkiem i zlej zimną wodą. Następnie zmiksuj, dodaj śmietanę, pieprz, żółtka, parmezan oraz mąkę. Mieszankę podgrzej, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia i dodaj ubite białko. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 10 minut w temp. 180° C. Ciasto schłodź i przełóż je na folię spożywczą. Delikatnie oderwij papier, na którym się piekło. Posmaruj serem twarogowym, ułóż plasterki łososia i zwiń. Roladę owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki. Przed podaniem pokrój w plastry.

Szpinakowe sakiewki z ciasta filo

Składniki: 6 płatów ciasta filo, 10 dag szpinaku, 15 dag sera ricotta, 10 dag łososia wędzonego, 10 dag masła rozpuszczonego.

Przygotowanie: Szpinak umyj, odciśnij i podsmaż. Gdy wystygnie, dodaj do niego ricott. i pokrojonego w drobne kawa.ki łososia. Farsz dopraw solą i pieprzem. Całość podsmaż oko.o 10 minut. Na płaskiej powierzchni rozłóż ciasto filo. Przekrój je na cztery części, tak aby powstały 4 duże kwadraty. Każdą warstwę ciasta delikatnie natłuść i wypełnij nim foremki od muffinek. Po wypełnieniu gniazda napełnij farszem i zwiń końce sakiewki ze sobą. Posmaruj rozpuszczonym mas.em. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180o C i piecz przez 10 minut. Sakiewki podawaj polane sosem słodko-kwaśnym.

Zobacz inne nasze przepisy:

Ziemniaczane rogaliki ze szpinakiem
Tarta ze szpinakiem i fetą

Omlet ze szpinakiem

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: szpinak
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy