Reklama

Wątróbka z jabłkami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki na 4 porcje:

  • 50 dag mąka
  • pieprz
  • 60 dag wótróbka drobiowa
  • szczypta cukier
  • sól
  • 3-4 łyżki olej do samżenia
  • 40 dag jabłka
  • sok z cytryny
  • suszony majeranek

Wątróbkę opłukać, obrać z błon, większe kawałki pokroić na połówki. Starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso posypać pieprzem i mąką. Dobrze rozgrzać tłuszcz do smażenia, wrzucić wątróbkę i zrumienić, mieszając.

Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Owoce skropić sokiem z cytryny. Podsmażyć na tłuszczu. Oprószyć solą, cukrem i majerankiem.

W małym naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę wątróbki. Oprószyć solą i majerankiem. Przykryć jabłkami. Zapiekać 10-15 minut w temperaturze 180°C.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy