Reklama

Wędzony homar z Oceanu Indyjskiego z sałatką z serc palmowych

Przygotuj sama danie, którego nie powstydziłyby się najlepsze restauracje.

Składniki

  • 4 ogony homara
  • 1 owoc matonga (feronii słoniowej - zamiast niego możesz użyć ananasa)
  • 200 gram liści herbaty
  • 1 pęczek świeżej kolendry, drobno posiekany
  • 100 gram masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duże serce palmy (zamiast niego możesz użyć karczocha)
  • 1 czerwona cebula, pocięta na wiórki
  • 2 awokado, pokrojone na plasterki
  • 1 kobiałka truskawek (średnio dojrzałych), pokrojonych na plasterki
  • Sok z 2 cytryn
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 niewielki pęczek dymki

1. Ułóż parami ogony homara - mięsem do środka, jak jing i jang.  Zawiń je razem w folię aluminiową, ale nie do końca - z boku powinno wystawać trochę mięsa.   

2. Z głębokiego garnka i durszlaka zrób prowizoryczną wędzarkę. Wlej gorącą wodę do garnka, wrzuć liście herbaty, a następnie włóż na górę durszlak.  Przełóż homary do durszlaka - mięso powinno znajdować się ponad powierzchnią wody w garnku.  Przykryj folią aluminiową i odstaw na bok na 20 minut.  Mięso homara będzie powoli wędzić się w aromatycznych liściach herbaty.  

Reklama

3. Wyjmij homary w wędzarki. Powinny być prawie ugotowane, a zewnętrzna część mięsa powinna mieć przyjemny, wędzony aromat.  Starannie usuń mięso z pancerzy i pokrój je na niewielkie medaliony. 

4. W rondlu podgrzej masło i dodaj czosnek. Kiedy masło z czosnkiem roztopi się, wrzuć na chwilę do rondla medaliony z homara.   

5. Aby przygotować dressing z owoców matonga, w rondlu podgrzej wodę i wrzuć do niej owoce.  Poczekaj aż owoce rozgotują się i zmniejsz ogień.  W misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, czarny pieprz, sól i cukier. Następnie, dodaj zredukowany sos z owoców matonga i energicznie zamieszaj.

6. Aby przygotować sałatkę z serca palmy, ostrym nożem usuń zdrewniałe liście palmy, aby dostać się do jej środka. Pokrój serce palmy na paseczki. Obierz awokado i potnij miąższ na plasterki.  Pokrój truskawki na plasterki. Pokrój czerwoną cebulę na wiórki.  Przełóż do miski serce palmy, wiórki czerwonej cebuli, plasterki awokado, truskawki i drobno posiekaną kolendrę.  Skrop sałatkę dressingiem z owoców matonga i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.

7. Przed podaniem przełóż sałatkę na półmisku.  Ułóż na niej homara i przybierz zieloną dymką.

Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy