Wędzony homar z Oceanu Indyjskiego z sałatką z serc palmowych
Przygotuj sama danie, którego nie powstydziłyby się najlepsze restauracje.
1. Ułóż parami ogony homara - mięsem do środka, jak jing i jang. Zawiń je razem w folię aluminiową, ale nie do końca - z boku powinno wystawać trochę mięsa.
2. Z głębokiego garnka i durszlaka zrób prowizoryczną wędzarkę. Wlej gorącą wodę do garnka, wrzuć liście herbaty, a następnie włóż na górę durszlak. Przełóż homary do durszlaka - mięso powinno znajdować się ponad powierzchnią wody w garnku. Przykryj folią aluminiową i odstaw na bok na 20 minut. Mięso homara będzie powoli wędzić się w aromatycznych liściach herbaty.
3. Wyjmij homary w wędzarki. Powinny być prawie ugotowane, a zewnętrzna część mięsa powinna mieć przyjemny, wędzony aromat. Starannie usuń mięso z pancerzy i pokrój je na niewielkie medaliony.
4. W rondlu podgrzej masło i dodaj czosnek. Kiedy masło z czosnkiem roztopi się, wrzuć na chwilę do rondla medaliony z homara.
5. Aby przygotować dressing z owoców matonga, w rondlu podgrzej wodę i wrzuć do niej owoce. Poczekaj aż owoce rozgotują się i zmniejsz ogień. W misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, czarny pieprz, sól i cukier. Następnie, dodaj zredukowany sos z owoców matonga i energicznie zamieszaj.
6. Aby przygotować sałatkę z serca palmy, ostrym nożem usuń zdrewniałe liście palmy, aby dostać się do jej środka. Pokrój serce palmy na paseczki. Obierz awokado i potnij miąższ na plasterki. Pokrój truskawki na plasterki. Pokrój czerwoną cebulę na wiórki. Przełóż do miski serce palmy, wiórki czerwonej cebuli, plasterki awokado, truskawki i drobno posiekaną kolendrę. Skrop sałatkę dressingiem z owoców matonga i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
7. Przed podaniem przełóż sałatkę na półmisku. Ułóż na niej homara i przybierz zieloną dymką.
Przepis pochodzi z serii "Afryka od kuchni", która emitowana będzie w ramach bloku programowego "Weekend do schrupania". Emisje w sobotę i niedzielę, 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People.