Reklama

Wegańska zupa gulaszowa z kluskami

Nigdy nie miałam problemu z przygotowaniem zup wyłącznie z jarzyn, bo odpowiednio potraktowane oddadzą tyle smaku, że nawet nie trzeba korzystać z bulionu. Zupa gulaszowa z poniższego przepisu zawiera mnóstwo jarzyn, a jej sekretnym składnikiem są... suszone pomidory. Zmiksowane z passatą sprawiają, że danie ma tak intensywny smak jak gotowany dwie doby sos pieczeniowy.

Czas przyrządzenia: 80-90 minut
Składniki dla: 4-6

Składniki na zuoę:

  • 1 duża czerwona papryka (ok. 220 g)
  • 1 duża zielona papryka (ok. 220 g)
  • 1 marchewka (ok. 100 g)
  • 1 pietruszka (ok. 80 g)
  • 250 g małych pieczarek
  • 2 laski selera naciowego
  • 2 średnie cebule (ok. 200 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego
  • lub oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego utłuczone w moździerzu
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 ½ łyżeczki węgierskiej słodkiej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
  • 400 g passaty pomidorowej (1 puszka)
  • 6–8 połówek suszonych pomidorów w oleju
  • 800 ml wody
  • 2 łyżki dobrej jakości sosu sojowego lub tamari
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Składniki na kluski:

  • ½ - ¾ szklanki jasnej mąki orkiszowej (lub owsianej w wersji bezglutenowej)
  • 3–6 łyżek wody
  • ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyj i osusz. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój na plasterki, dodaj do miski z papryką. Pieczarki pokrój na ćwiartki lub połówki, jeśli są bardzo małe, włóż do oddzielnej miski. Seler pokrój na kawałki o grubości około 5 mm i także oddziel od pozostałych jarzyn. Cebule obierz i posiekaj, czosnek obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Do garnka, w którym będziesz gotować zupę, wlej olej. Wrzuć cebule, ½ łyżeczki soli i liście laurowe. Smaż, aż warzywo się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż przez 2 minuty. Dosyp ziele, kminek i obydwa rodzaje papryki w proszku, smaż przez kolejne 2 minuty. Dołóż pieczarki. Grzyby puszczą sok, więc zaczekaj, aż płyn odparuje, zanim dorzucisz kolejne składniki. Następnie dodaj papryki, pietruszkę i marchewkę. Smaż przez 10-15 minut.

Reklama

Dodaj passatę pomidorową zmiksowaną z suszonymi pomidorami, wodę, seler, sos sojowy i sporo pieprzu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie, ale nierozgotowane. Dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj ciasto na kluski. Mąkę oraz sól wymieszaj widelcem z wodą do uzyskania jednolitej, dosyć gęstej masy przypominającej konsystencją gęstą śmietanę. Odstaw na 10-20 minut. Kiedy zupa będzie gotowa, zagotuj osoloną wodę. Na koniec łyżki nabierz nieco ciasta i zanurz w garnku z wrzątkiem. Ciasto powinno się łatwo zsunąć do wody, formując nieregularną podłużną kluskę. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto.

Pamiętaj, by od czasu do czasu zamieszać i rozmieścić kluski równomiernie. Gotuj przez 5 minut, po czym łyżką cedzakową przełóż do zupy. Zupę podawaj gorącą z posiekaną natką. Możesz serwować danie z kromką chleba zamiast klusek. Zupa jest gęsta i zawiesista, więc będzie doskonale smakować z pajdą opieczonego pieczywa natartego czosnkiem.

Przepis pochodzi z książki Dominiki Wójciak "Sezonowe warzywo".

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy