Wegańska zupa gulaszowa z kluskami

Wegańska zupa gulaszowa
Wegańska zupa gulaszowamateriały prasowe

Składniki

na zuoę:

  • 1 duża czerwona papryka (ok. 220 g)
  • 1 duża zielona papryka (ok. 220 g)
  • 1 marchewka (ok. 100 g)
  • 1 pietruszka (ok. 80 g)
  • 250 g małych pieczarek
  • 2 laski selera naciowego
  • 2 średnie cebule (ok. 200 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego
  • lub oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego utłuczone w moździerzu
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 ½ łyżeczki węgierskiej słodkiej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
  • 400 g passaty pomidorowej (1 puszka)
  • 6–8 połówek suszonych pomidorów w oleju
  • 800 ml wody
  • 2 łyżki dobrej jakości sosu sojowego lub tamari
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

na kluski:

  • ½ - ¾ szklanki jasnej mąki orkiszowej (lub owsianej w wersji bezglutenowej)
  • 3–6 łyżek wody
  • ¼ łyżeczki soli
4-6
Okładka książki "Sezonowe warzywo"
Okładka książki "Sezonowe warzywo"materiały prasowe
Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?