Wegańskie burrito
Projektantka naszej książki kucharskiej, Holly, błagała, żebym włączyła do niej ten przepis, pewna, że czytelnicy będą nim zachwyceni. Miała rację. Trudno było zachować oryginalną inspirację, a jednocześnie pilnować, by receptura nie okazała się skomplikowana, więc zastosowałam kilka poprawek i otrzymałam coś naprawdę pysznego. Z dumą podałabym to danie zarówno miłośnikom mięsa, jak i roślinożercom. Jest zdrowe, sycące i uniwersalne. Zwiększ ilość składników, by nakarmić więcej osób, i podawaj danie w stylu bufetowym, pozwalając, by każdy mógł skomponować własne wymarzone burrito.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności umieść ryż, wodę i sól w rondelku i doprowadź je do wrzenia. Kiedy woda zacznie bulgotać, zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut lub do czasu, aż ryż wchłonie wodę i będzie puszysty. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. Kiedy ryż będzie się gotował, rozgrzej dużą metalową lub żeliwną patelnię na średnim ogniu. Umyj i pokrój ziemniaki na niewielkie kawałki. Cebulę posiekaj na półcentymetrowe krążki.
Wrzuć na gorącą patelnię wegańską margarynę i równomiernie rozprowadź ją na powierzchni. Na jedną połowę patelni włóż ziemniaki, a na drugą cebulę. Dopraw solą i pieprzem, przykryj i podsmażaj przez 4-5 minut z jednej strony. Następnie przewróć warzywa, żeby rumieniły się z drugiej strony przez kolejne 4-5 minut lub do uzyskania złotobrązowego odcienia. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
Do małego rondelka, postawionego na średnim ogniu, wrzuć fasolę i przypraw kuminem, czosnkiem w proszku oraz sproszkowanym chili. Kiedy całość zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i lekko podgrzewaj.
Aby zrobić sałatkę, rozgnieć awokado z sokiem z limonki, dodaj kapustę i papryczkę jalapeno, a następnie dobrze wymieszaj. Dopraw szczyptą soli i pieprzu i odstaw na bok. Do ugotowanego ryżu dodaj sok z limonki i kolendrę. Wymieszaj widelcem.
Chcąc zmiękczyć tortille, zawiń je w wilgotny ręcznik i podgrzewaj w mikrofalówce przez 30 sekund (lub w piekarniku w temperaturze 175°C przez 1-2 minuty). Nadziewaj tortille w dowolnej kolejności, a na koniec dodaj pokrojone awokado i salsę (lub pikantny sos). Zwiń je, przekrój na pół i zajadaj. Podawaj z dodatkiem ziemniaków, czarnej fasoli lub ryżu.
Przepis pochodzi z książki "Minimalist baker".