Wegańskie burrito

Wegańskie burrito
Wegańskie burrito materiały prasowe

Składniki

do przygotowanie ryżu:

  • 3⁄4 filiżanki (150 g) białego ryżu przepłukanego i odsączonego
  • 11/2 filiżanki (360 ml) wody
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • sok z 1/2 limonki (1 łyżka lub 15 ml)
  • 1/4 filiżanki (15 g) posiekanej świeżej kolendry

na przygotowanie ziemniaków i cebuli:

  • 4 małe czerwone ziemniaki
  • 1/2 czerwonej cebuli (55 g)
  • 1–2 łyżki (14–28 g) wegańskiej margaryny lub 15–30 ml oliwy z oliwek
  • po 1/4 łyżeczki soli i czarnego pieprzu

na przygotowanie czarnej fasoli:

  • 1 filiżanka (185 g) ugotowanej czarnej fasoli (jeśli niesolona, dodaj 1/4 łyżeczki soli)
  • po 1/4 filiżanki mielonego kuminu, czosnku w proszku i sproszkowanego chili

na szybką sałatkę z awokado:

  • 1/4 dojrzałego awokado
  • sok z 1 limonki (2 łyżki lub 30 ml)
  • 1 filiżanka (89 g) cienko pokrojonej czerwonej kapusty, zielonej kapusty lub rzodkiewki
  • 1 (14 g) wypestkowana, cienko pokrojona papryczka jalapeno
  • po 1 szczypcie soli morskiej i czarnego pieprzu

do podania:

  • 2 duże wegańskie tortille (białe lub pszenne, w zależności od upodobań)
  • 1/2 pokrojonego dojrzałego awokado
  • 1/4 filiżanki (64 g) salsy
  • opcjonalnie pikantny sos
Okładka książki "Minimalist baker"
Okładka książki "Minimalist baker"materiały prasowe
Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?