Reklama

Wegańskie kanapki

Szukasz inspiracji na zdrowe, pożywne śniadanie, które zapewni ci energię na cały dzień? Polecamy pomysł na wegańskie kanapki!

Składniki

  • 2 buraki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 1 ogórek
  • garść kiełków
  • 8 kromek żytniego chleba na zakwasie
  • 1 łyżka śmietany 18 procent
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oliwy truflowej

Sposób przygotowania:

1. Buraki włóż do piekarnika rozgrzanego do 200℃ i piecz około 50 minut. Ostudź i zdejmij skórkę. Pokrój je na kawałki, a następnie zblenduj. Dodaj śmietanę i ocet winny, wymieszaj. 

2. Marchewki obierz i pokrój w cienkie zapałki. Kiełki umyj i osącz. Paprykę oczyść z nasion i pokrój. Ogórek umyj i posiekaj. 

3. Kromki skrop oliwą. Na jednej połóż porcję buraczanego purée, plasterki ogórka, kawałki papryki, kiełki i marchewkę. Przykryj drugą kromką i zepnij wykałaczką.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy