Wegańskie kanapki
Szukasz inspiracji na zdrowe, pożywne śniadanie, które zapewni ci energię na cały dzień? Polecamy pomysł na wegańskie kanapki!
Składniki
- 2 buraki
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 1 ogórek
- garść kiełków
- 8 kromek żytniego chleba na zakwasie
- 1 łyżka śmietany 18 procent
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka oliwy truflowej
Sposób przygotowania:
1. Buraki włóż do piekarnika rozgrzanego do 200℃ i piecz około 50 minut. Ostudź i zdejmij skórkę. Pokrój je na kawałki, a następnie zblenduj. Dodaj śmietanę i ocet winny, wymieszaj.
2. Marchewki obierz i pokrój w cienkie zapałki. Kiełki umyj i osącz. Paprykę oczyść z nasion i pokrój. Ogórek umyj i posiekaj.
3. Kromki skrop oliwą. Na jednej połóż porcję buraczanego purée, plasterki ogórka, kawałki papryki, kiełki i marchewkę. Przykryj drugą kromką i zepnij wykałaczką.
Zobacz także: