Reklama

Wegańskie leczo z boczniakami

Pyszna, wegańska wersja popularnego, węgierskiego dania.

Składniki

  • 2 cebule
  • 40 ml oleju
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej lub pół papryczki chili
  • 2 cukinie
  • 300 g boczniaków
  • 400 g krojonych pomidorów

Sposób przygotowania:

Boczniaka kroimy w cienkie paseczki wzdłuż blaszek i smażymy przez 6 minut na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe grzyby odkładamy do miski. Następnie smażymy przez 6 minut cukinię pokrojoną w ćwiartki, a gdy będzie zarumieniona dodajemy ją do miski. Cebulę siekamy w kostkę i smażymy w garnku z olejem, po chwili dodając przyprawy i paprykę. Po 7 minutach dodajemy grzyby i cukinię z miski i krojone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z pieczywem bądź kaszą gryczaną. Smacznego!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy