Wegańskie leczo z boczniakami
Pyszna, wegańska wersja popularnego, węgierskiego dania.

Składniki
- 2 cebule
- 40 ml oleju
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej lub pół papryczki chili
- 2 cukinie
- 300 g boczniaków
- 400 g krojonych pomidorów
Sposób przygotowania:
Boczniaka kroimy w cienkie paseczki wzdłuż blaszek i smażymy przez 6 minut na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe grzyby odkładamy do miski. Następnie smażymy przez 6 minut cukinię pokrojoną w ćwiartki, a gdy będzie zarumieniona dodajemy ją do miski. Cebulę siekamy w kostkę i smażymy w garnku z olejem, po chwili dodając przyprawy i paprykę. Po 7 minutach dodajemy grzyby i cukinię z miski i krojone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z pieczywem bądź kaszą gryczaną. Smacznego!