Wegańskie raffaello
Jaglana wersja raffaello bez glutenu oraz cukru. Oczyszcza organizm i przyspiesza metabolizm. Kokosowe kulki z 4 składników: kaszy jaglanej, napoju kokosowego, słodzidła i wiórków kokosowych. Dla podkreślenia smaku do raffaello można też dodać pastę kokosową.
1. Kaszę przelej wrzątkiem i opłucz. W garnuszku zagotuj napój kokosowy, dorzuć wypłukaną kaszę i gotuj masę około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
2. Posłódź i wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać pastę kokosową. Ostudź.
3. Uformuj kulki, do każdej z nich można włożyć migdał lub orzech laskowy.
4. Kulki obtocz w wiórkach kokosowych.
5. Wstaw do lodówki na około 1−2 godziny do stężenia.
Porada
Rafaello przechowuj w lodówce do 3 dni.
Wartości odżywcze dla 1 porcji (bez dodatków opcjonalnych):
kaloryczność 201 kcal
białko 5,5 g
tłuszcze 8 g
węglowodany 32,5 g
Wartości odżywcze dla 1 pralinki:
kaloryczność 33,5 kcal
białko 1 g
tłuszcze 1,5 g
węglowodany 5,5 g
Przepis pochodzi z książki "Fit desery z kilku składników" Agnieszki Stolarczyk. Wydawnictwo Znak. Premiera 16 czerwca.
Zobacz inne przepisy z tej książki:
Naleśniki orkiszowe z kremem czekoladowym