Wegetariański burger
Kasza jęczmienna, gryczana, pęczak... Każda gospodyni ma swoją ulubioną kaszę. Możesz przygotować na jej bazie pyszną, gęstą zupę, ale też pożywne kotlety to wegetariańskich burgerów.

Składniki
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki białego sezamu
- 1 surowe jajko
- sól
- olej
- 4 bułki
- pomidor
- kilka liści sałaty
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
1. Posiekany por i pietruszkę podsmaż na oleju. Wymieszaj z kaszą, sezamem, mąką, jajkiem i solą. Uformuj kotlety i usmaż je na oleju.
2. Bułki przekrój na pół. Posmaruj je jogurtem wymieszanym z posiekanym czosnkiem i solą. Połóż plastry pomidora, sałatę oraz kotlet z kaszy. Przykryj drugą połówką bułki.
Zobacz także: