Wegetariańskie kotlety z twarogiem i warzywami

To danie możesz podawać na zimno lub gorąco. Jest smaczne i wegetariańskie. Zobacz, jak je zrobić.

Do tych kotletów pasuje ostry sos pomidorowy albo kefir. Twaróg można zastąpić bryndzą lub oscypkiem.
Do tych kotletów pasuje ostry sos pomidorowy albo kefir. Twaróg można zastąpić bryndzą lub oscypkiem.123RF/PICSEL

Składniki

  • 20 dag chudego twarogu
  • 50 dag ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • po 1 łyżce masła i oleju
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
45 min
4

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, przecisnąć przez praskę, przełożyć do dużej miski. 

2. Cebulę obrać, posiekać. Marchew umyć, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. 

3. Natkę pietruszki opłukać, odłożyć dwie gałązki, oderwać z nich listki. Pozostałą natkę drobno posiekać. 

4. Jeszcze ciepłe ziemniaki wymieszać z mąką ziemniaczaną, żółtkami, rozdrobnionym twarogiem, startą marchewką, posiekaną cebulą i natką pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, masę dobrze wyrobić.

5. Uformować 12 placków, w każdy delikatnie wcisnąć po listku natki. Smażyć na maśle z olejem na złoto. Podawać na gorąco albo na zimno.

Zobacz także:

Borys Szyc: Teatr czy filmStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?