Wegetariańskie kotlety z twarogiem i warzywami
To danie możesz podawać na zimno lub gorąco. Jest smaczne i wegetariańskie. Zobacz, jak je zrobić.

Składniki
- 20 dag chudego twarogu
- 50 dag ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 duża cebula
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- po 1 łyżce masła i oleju
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, przecisnąć przez praskę, przełożyć do dużej miski.
2. Cebulę obrać, posiekać. Marchew umyć, zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
3. Natkę pietruszki opłukać, odłożyć dwie gałązki, oderwać z nich listki. Pozostałą natkę drobno posiekać.
4. Jeszcze ciepłe ziemniaki wymieszać z mąką ziemniaczaną, żółtkami, rozdrobnionym twarogiem, startą marchewką, posiekaną cebulą i natką pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, masę dobrze wyrobić.
5. Uformować 12 placków, w każdy delikatnie wcisnąć po listku natki. Smażyć na maśle z olejem na złoto. Podawać na gorąco albo na zimno.
Zobacz także: