Węgierska zupa gulaszowa
Przeciery, pomidory z puszki i suszone dodadzą smaku wielu potrawom. Doskonale sprawdzą się w połączeniu z mięsem, makaronem i pieczywem.

Składniki
- 40 dag mięsa wołowego (łopatki, pręgi)
- 2 średnie cebule
- ząbek czosnku
- łyżka oleju
- łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka mąki
- 50 ml wytrawnego czerwonego wina
- 40 dag pomidorów z puszki
- 3 papryki
- 2 kostki rosołowe rozpuszczone w 3/4 l wody
- sól, pieprz i słodka papryka
Sposób przygotowania:
1. Pokrój mięso w kostkę i przesmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę podsmaż.
2. Dodaj przecier pomidorowy i mąkę. Wymieszaj. Wrzuć pomidory z puszki. Dolej wino i rosół. Spróbuj i dopraw. Gotuj na małym ogniu.
3. Paprykę pokrój w dużą kostkę. Dorzuć 15 minut przed końcem gotowania. Jeszcze raz spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Zobacz także: