Węgierski bogracz
Zachwyć się smakiem sycących dań mięsnych z sosem i wkładką warzywną.
Składniki
- 800 g wołowiny bez kości (pręga, udziec)
- 50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 3 kolorowe papryki
- 2 pomidory (ew. pomidory krojone z puszki)
- 2 ząbki czosnku
- 600 g ziemniaków
- 1-2 łyżeczki zmielonego kminku
- sól
- pieprz
- węgierska pasta paprykowa do smaku
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obierz. Czosnek zmiażdż. Mięso, słoninę oraz warzywa pokrój w kostkę. W garnku wytop słoninę lub smalec. Włóż cebulę i zeszklij ją. Garnek zdejmij z ognia. Do cebuli wsyp słodką paprykę i dobrze wymieszaj. Włóż mięso. Duś pod przykryciem ok. 2 minuty. Zamieszaj, aby papryka w proszku się nie przypaliła.
2. Włóż paprykę, pomidory, marchewkę, pietruszkę i kminek. Wlej ok. 1 szklanki wody. Duś na małym ogniu ok. 50 minut. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Gdy mięso będzie miękkie, włóż ziemniaki. Gotuj ok. 10 minut, aż zmiękną. Przypraw solą, pieprzem i pastą paprykową.
Zobacz także: