Reklama

Węgierski bogracz

Zachwyć się smakiem sycących dań mięsnych z sosem i wkładką warzywną.

Składniki

  • 800 g wołowiny bez kości (pręga, udziec)
  • 50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 3 kolorowe papryki
  • 2 pomidory (ew. pomidory krojone z puszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g ziemniaków
  • 1-2 łyżeczki zmielonego kminku
  • sól
  • pieprz
  • węgierska pasta paprykowa do smaku

Sposób przygotowania:

1. Warzywa obierz. Czosnek zmiażdż. Mięso, słoninę oraz warzywa pokrój w kostkę. W garnku wytop słoninę lub smalec. Włóż cebulę i zeszklij ją. Garnek zdejmij z ognia. Do cebuli wsyp słodką paprykę i dobrze wymieszaj. Włóż mięso. Duś pod przykryciem ok. 2 minuty. Zamieszaj, aby papryka w proszku się nie przypaliła. 

2. Włóż paprykę, pomidory, marchewkę, pietruszkę i kminek. Wlej ok. 1 szklanki wody. Duś na małym ogniu ok. 50 minut. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Gdy mięso będzie miękkie, włóż ziemniaki. Gotuj ok. 10 minut, aż zmiękną. Przypraw solą, pieprzem i pastą paprykową.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy