Węgierski kociołek rozmaitości
Oryginalny przepis na leczo pochodzi z Węgier i opiera się na kiełbasie, pomidorach i papryce. Ale ty możesz dodać do niego dosłownie wszystko: cukinię, kiszone ogórki, pieczarki a nawet kotlety sojowe.
Leczo to chyba najpopularniejsza potrawa jednogarnkowa świata. I jak wszystkie ulubione dania - wywodzi się z kuchni biednych ludzi, którzy do jednego kociołka wrzucali wszystko, co mieli - rozmaite warzywa a czasem także okrawki mięsa.
Tajemnica dobrego leczo tkwi w świeżych składnikach - nie wolno ich rozgotować, warzywa powinny zachować swój kolor i sprężystość. Ważne są też przyprawy - prawdziwe leczo powinno być aromatyczne i pikantne.
Przygotowanie:
Boczek pokrój w kosteczkę, wysmaż na oleju, wyjmij z patelni. Pokrój cebulę w plastry, smaż na tłuszczu z boczku, aż będzie szklista. Zestaw patelnię z ognia, cebulę posyp papryką w proszku.
Paprykę oczyść, odpestkuj i pokrój w paski. Dołóż do cebuli, posól i duś pod przykrywką na małym ogniu ok. 10 minut. Pomidory sparz, obierz ze skórki, potem pokrojone wrzuć do papryki.
Wszystko gotuj tak długo, aż prawie cały płyn wyparuje. Dodaj pokrojoną w krążki kiełbasę lub parówki i posiekany czosnek. Warto dorzucić drobno pokruszoną czuszkę - leczo będzie bardzo ostre.
Dodaj odłożony boczek i smaż jeszcze chwilę razem. Dopraw solą i pieprzem. Podaj z omletem biszkoptowym pokrojonym na ćwiartki i ustawionym w stos.
Przygotowanie:
Kotlety sojowe ugotować w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej, pokroić w paski. Cebulę, paprykę, pieczarki pokroić w paski i podsmażyć na oleju.
Marchew pociąć w słupki. Składniki włożyć do garnka, podlać wodą, dusić.
Gdy woda trochę odparuje, dodać keczup, koncentrat i pokrojone w kostkę ogórki. Dodać też sól, pieprz, paprykę, odrobinę cukru i posiekane 3 ząbki czosnku. Chwilę jeszcze dusić. Leczo powinno być ostre i dość gęste.
Przygotowanie:
Cukinie dokładnie umyć i obrać. Wydrążyć środek warzyw. Cukinie pokroić w drobną kostkę. Obrać cebulę i pokroić. Z papryki usunąć pestki. Skroić ją na małe kawałki. Warzywa przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem (do tej pory, aż będą dostatecznie miękkie).
Kiełbasę pokroić na plasterki, wrzucić na patelnię na rozgrzany wcześniej tłuszcz. Dobrze podsmażyć. Do tak przygotowanych kawałków kiełbasy dodać uduszone wcześniej warzywa. Starannie wymieszać.
Dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego. Całość doprawić do smaku przyprawą warzywko. Zagęścić odrobiną mąki. Tak przygotowaną potrawę można udekorować, np. listkami natki, bazylii lub posypać szczypiorkiem. Podawać w miseczkach.
Zobacz także: