Whoopie pies
Whoopie pies czyli amerykańskie ciasteczka to świetna przekąska.

Składniki
na ciastka
- 170 g mąki
- 6 łyżek kakao
- po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia
- jajko
- 120 g masła
- 150 g cukru
- 60 ml mleka
na krem
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła orzechowego
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
2. Przygotuj krem. Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj masło orzechowe i zmiksuj. Krem przełóż do szprycy.
3. Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Wbij jajko i ucieraj jeszcze 30 sekund. Dodaj mąkę wymieszaną z kakao i wlej mleko. Całość zmiksuj, aż do połączenia składników. Masę przełóż do szprycy i wyciskaj na blachę okrągłe ciastka (zachowaj spore odległości, bo ciasteczka urosną podczas pieczenia).
4. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 175°C przez 13 minut. Po upieczeniu wystudź i przełóż kremem.
Zobacz także: