Wiejska zapiekanka
Taka zapiekanka to uczta dla całej rodziny.
Składniki
Warzywa mrożone na patelnię z grzybami leśnymi - 1 opakowanie, 200 g wędzonego boczku, 250 ml śmietany 12%, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, świeży tymianek lub rozmaryn, świeża natka pietruszki, sól, pieprz.
Przygotowanie
Boczek pokrój w drobną kostkę i lekko zrumień na patelni. Następnie posyp solą i pieprzem i dodaj warzywa z opakowania. Wymieszaj wszystkie składniki i smaż około 5 minut.
Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą i wyłóż na nie warzywa z boczkiem. Zalej wszystko śmietaną wymieszaną z ziołami (drobno pokrojonym tymiankiem i natką pietruszki) i rozgniecionym czosnkiem. Wierzch dodatkowo możesz posypać żółtym serem.
Zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.5. Na koniec wszystko udekoruj rozmarynem i posiekaną natką pietruszki.
6/2016 Tele Tydzień