Wielka księga smaków - Bazylia

Pochodzi z Indii, choć sławę zapewniła jej kuchnia włoska. Istnieje kilka jej odmian.

Istnieje kilka odmian bazylii. Ta o dużych, soczystych liściach jest najpopularniejsza.
Istnieje kilka odmian bazylii. Ta o dużych, soczystych liściach jest najpopularniejsza.123RF/PICSEL

Aromat bazylii sprawia, że jest ona idealnym uzupełnieniem pomidorów, stąd często określana jest jako "zioło pomidorowe". Ponadto jest doskonałym dodatkiem do dań makaronowych, pizzy, a także bakłażana, cukini i szpinaku.

Caprese

To tradycyjna włoska sałatka. Jest smaczna i zdrowa, a zrobisz ją ekspresowo. Pokrój mozzarellę w plastry. Przełóż je plastrami krojonego w poprzek, dojrzałego pomidora. Posyp listkami bazylii, skrop oliwą, dopraw solą i czarnym pieprzem. Serwuj ze świeżą bagietką.

Majonez bazyliowy

W blenderze umieść pół kubka zgniecionych listków bazylii, 4 łyżeczki oliwy, łyżeczkę soku z cytryny, 2 ząbki czosnku i startą skórkę z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Pycha!

Ciekawostki o bazylii

Zioło to ma działanie łagodzące, wzmacnia układ pokarmowy, pobudza też apetyt, przyśpiesza procesy trawienne, ma działanie rozkurczowe oraz skutecznie zapobiega wzdęciom. Istnieje kilka odmian bazylii. Ta o dużych, soczystych liściach jest najpopularniejsza. Ma orzeźwiający, goździkowo- anyżowy aromat. Występuje też w postaci suszonej o dużo łagodniejszym zapachu i smaku niż świeżo zebrane liście.

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas