Wielka księga smaków: Groszek cukrowy
Był spożywany już w czasach neolitu, co potwierdziły wykopaliska archeologiczne na Bliskim Wschodzie.
Należy do grupy roślin najwcześniej uprawianych przez człowieka, do rodziny bobowatych. Ma bardzo smaczne, słodkie nasiona, a także jadalny strąk. Nie tuczy.
Dwa tysiące lat przed Chrystusem znany był w Indiach i Chinach. To właśnie groszek ratował od głodu biedaków w starożytnym świecie. Na północ Europy i Wyspy Brytyjskie trafił prawdopodobnie za sprawą Rzymian. Smak tych zielonych nasion i strąków odkryto dopiero w XVI-wiecznej Francji. Niedojrzałym groszkiem zajadały się damy na dworze króla Ludwika XIV.
Dobry i dziś Na początku XX wieku popularność zdobył groszek konserwowy, chociaż pasteryzacja pozbawiała go intensywnie zielonej barwy. Problem ten został rozwiązany wraz z nastaniem epoki mrożonek. Najsmaczniejszy jest młody, prosto z krzaka, dostępny właśnie w lipcu. Pyszne jest też robione z niego piure i zupa krem. Z groszku przyrządza się pasty do pieczywa, naleśniki, kopytka, dodaje się go do chłodników i makaronów.
Porcja zdrowia
Warzywo to zawiera cały arsenał witamin i związków mineralnych. Jego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i miażdżycy. Zawarty w groszku kwas nikotynowy pomaga redukować cholesterol. Poza tym wzmacnia kości, likwiduje zaparcia, chroni przed nowotworami. Jedzenie groszku jest bardzo ważne w profilaktyce osteoporozy i choroby wieńcowej.
Zielona pasta
Ugotowany groszek umieść w blenderze, dodaj liście kolendry, 2 łyżki masła migdałowego, 2 ząbki czosnku, 2 kropelki zielonego sosu tabasco, sól i pieprz. Blenduj na gładką masę. Po rozsmarowaniu na krakersach posyp grubo zmielonym czarnym pieprzem.
W dobrym towarzystwie
Groszek lubi się z innymi warzywami, z drobiem, a nawet z owocami. Wypróbuj różne sałatki, np. z tuńczykiem. Umieść ugotowany groszek, tuńczyk z zalewy i jajko na twardo w misce, dodaj pokrojone w plasterki korniszony, cebulkę i majonez. Przemieszaj. W innej wersji połącz groszek, posiekaną rzodkiewkę i zieloną paprykę oraz pokrojone twarde jabłko i mały ogórek w plasterkach. Dosyp suszoną żurawinę, orzechy włoskie, ziarna słonecznika i nasiona dyni. Spryskaj sokiem z cytryny, dopraw i dołóż majonez.