Reklama

Wielka księga smaków: Groszek cukrowy

Był spożywany już w czasach neolitu, co potwierdziły wykopaliska archeologiczne na Bliskim Wschodzie.


Należy do grupy roślin najwcześniej uprawianych przez człowieka, do rodziny bobowatych. Ma bardzo smaczne, słodkie nasiona, a także jadalny strąk. Nie tuczy.

Dwa tysiące lat przed Chrystusem znany był w Indiach i Chinach. To właśnie groszek ratował od głodu biedaków w starożytnym świecie. Na północ Europy i Wyspy Brytyjskie trafił prawdopodobnie za sprawą Rzymian. Smak tych zielonych nasion i strąków odkryto dopiero w XVI-wiecznej Francji. Niedojrzałym groszkiem zajadały się damy na  dworze króla Ludwika XIV.  

Reklama

Dobry i dziś Na początku XX wieku popularność zdobył groszek konserwowy, chociaż pasteryzacja pozbawiała go intensywnie zielonej barwy.  Problem ten został rozwiązany wraz  z nastaniem epoki mrożonek.  Najsmaczniejszy jest młody, prosto z krzaka, dostępny właśnie w lipcu. Pyszne jest też robione z niego piure i zupa krem. Z groszku przyrządza się pasty do pieczywa, naleśniki, kopytka,  dodaje się go do chłodników  i makaronów.

Porcja zdrowia

Warzywo to zawiera cały arsenał witamin i związków mineralnych. Jego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i miażdżycy. Zawarty w groszku kwas nikotynowy pomaga redukować cholesterol. Poza tym wzmacnia kości, likwiduje zaparcia, chroni przed nowotworami. Jedzenie groszku jest bardzo ważne  w profilaktyce osteoporozy  i choroby wieńcowej.

Zielona pasta

Ugotowany groszek umieść w blenderze, dodaj liście kolendry, 2 łyżki masła migdałowego, 2 ząbki czosnku, 2 kropelki zielonego sosu tabasco,  sól i pieprz. Blenduj na gładką masę. Po rozsmarowaniu na krakersach posyp grubo zmielonym czarnym pieprzem.

W dobrym towarzystwie 

Groszek lubi się z innymi warzywami,  z drobiem, a nawet z owocami. Wypróbuj różne sałatki, np. z tuńczykiem. Umieść ugotowany  groszek, tuńczyk z zalewy i jajko na twardo w misce, dodaj pokrojone w plasterki korniszony, cebulkę i majonez. Przemieszaj. W innej wersji połącz groszek, posiekaną rzodkiewkę i zieloną paprykę oraz pokrojone twarde jabłko i mały ogórek w plasterkach. Dosyp suszoną żurawinę, orzechy włoskie, ziarna słonecznika i nasiona dyni. Spryskaj sokiem z cytryny, dopraw i dołóż majonez.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy