Reklama

Wielka księga smaków: Ogórek

Wywodzi się z rodziny dyniowatych, a pochodzi z Azji, skąd rozprzestrzenił się na cały świat.

Warzywo to charakteryzuje się delikatnym i orzeźwiającym smakiem. Przed nami sezon ogórkowy, ale w tym dobrym znaczeniu. Ciesz się więc świeżością ogórka!

To jedna z najstarszych roślin uprawnych. W średniowiecznej Polsce wierzono, że ogórek stanowi istne panaceum na gorączkę. Z tego powodu wkładano go do łóżka chorego dziecka (miał "wypić" gorączkę). Do Ameryki warzywo to trafiło dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Natomiast jego szklarniową hodowlę zapoczątkował król Francji Ludwik XIV.

Ogórki mają rożny kształt. Mogą być wydłużone, cylindryczne, a czasem przypominają maczugę. Różnią się też kolorem i smakiem. Ich skórka bywa gładka, szorstka lub brodawkowata. Ale wszystkie bez wyjątku przynoszą orzeźwienie. Jak głosi anegdota, walory soku z tego zielonego warzywa doceniał sam Juliusz Cezar. Z kolei Arystoteles sugerował, by żony, których mężowie byli mało namiętni, podawały im dania z ogórkiem, co miało im dodać sił witalnych.

Reklama

Ogórki świetnie sprawdzają się w sałatkach, kanapkach, mizerii, można je marynować, konserwować i kisić. Zawierają związki, które działają alkalizująco, czyli posiadają zdolność odkwaszania organizmu. Podobnie jak arbuzy, są niskokaloryczne i stanowią świetny składnik diet odchudzających.

Łagodzą objawy problemów układu moczowego, przyspieszają perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Należy jednak uważać, z czym jemy ogórki, bowiem zawierają one enzym - askorbinazę - który utlenia witaminę C. Z tego powodu nie powinno się ich łączyć z warzywami zawierającymi witaminę C w dużej ilości, np. z pomidorami.

Ogórek w 90% składa się z wody. Oprócz niej znajdziemy w nim witaminę C, A, B i E, a także kwasy organiczne, sole mineralne i cukry.

Kiszone ogórki są wartościowym źródłem kwasu mlekowego, który jest naturalnym probiotykiem i wzmacnia organizm.

Warzywo to można przechowywać w lodówce przez ok. 5 dni. Po tym czasie ogórki tracą jędrność. Świeże obiera się od jaśniejszego końca. Wtedy nie rozprowadzamy po całym ogórku gorzkiej substancji (steroidy), znajdującej się w ciemniejszej końcówce.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy