Reklama

Wielka księga smaków: Rukola

Ma orzechowy, lekko pikantny smak. Świetnie pasuje do wielu dań. Jest też źródłem cennych witamin i i minerałów.

Regularne spożywanie zielonych listków zwiększa odporność i zapobiega anemii. Rukola zawiera też cenne przeciwutleniacze i wykazuje działanie bakteriobójcze.

Polsce znana była jeszcze przed wojną. Wtedy nazywano ją rokiettą siewną. Potem zniknęła ze sklepów i stołów, by triumfalnie na nie powrócić kilka lat temu. Dodajemy ją do sałatek, surówek, mozzarelli, twarogu, kanapek, sosów, zup, makaronów i pizzy.

W zupie: Włoszczyznę obierz i umyj. Zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj ok. 30 minut. Osobno ugotuj ziemniaki. Miękkie warzywa z wywaru wyjmij i rozdrobnij blenderem. Ziemniaki zmiksuj z bulionem warzywnym i umytą rukolą. Przelej do garnka, wlej śmietanę, dodaj starte ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i sos sojowy. Posyp obficie parmezanem i serwuj z grzankami.

Reklama

Z serkiem i makaronem: Rukolę opłucz i pokrój. Ulubiony makaron ugotuj al dente i odcedź. Z powrotem wrzuć go do garnka i zostaw na małym ogniu. Dołóż serek mascarpone i mieszaj, aż się rozpuści. Posyp suto listkami rukoli oraz czarnym pieprzem i wymieszaj. Podawaj od razu.

Pesto z rukoli: Garść liści rukoli, kilkanaście orzechów nerkowca albo migdałów bez skórki, kilka łyżek oliwy z oliwek (może być smakowa z chili), twardy, żółty ser (np. parmezan), sól i pieprz zmiksuj na pastę. Używaj jej do dań makaronowych. Takim pesto możesz też smarować pieczywo albo pizzę. Rewelacyjnie smakuje jako sos do ruskich pierogów albo kopytek. Palce lizać!

Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: rukola
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy