Wielkanocne rady Magdy Gessler

- Wielkanoc to święto świniobicia, postawmy na swojskie kiełbasy i wędliny - apeluje restauratorka.

Magda Gessler przywiązuje dużą wagę do tradycji świątecznych
Magda Gessler przywiązuje dużą wagę do tradycji świątecznychAKPA

Znana restauratorka i prowadząca program "Kuchenne rewolucje" Magda Gessler wytknęła w studiu "Dzień Dobry TVN" najczęstsze kulinarne błędy Polaków związane z obchodami świąt wielkanocnych.

- Idziemy do supermarketów i kupujemy te same wędliny co zwykle. tymczasem zrobienie domowej białej kiełbasy jest proste, łatwiejsze niż pasztet - mówi.

Na dobre trawienie poleca natomiast polskie nalewki i ogromne ilości chrzanu dodawanego do świątecznych potraw.

Gessler wyjaśniła również, kiedy i jak przygotować wielkanocny żur na zakwasie.

- Maksymalnie dwa tygodnie przed świętami trzeba nastawić zakwas na żur - mówi.