Wieniec
1. Drożdże rozpuść w 60 ml wody. Dodaj cukier i 3 łyżki mąki, wymieszaj. Odstaw na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodaj 1 łyżeczkę soli, wyrośnięty rozczyn, wodę oraz ½ łyżki oleju. Zagnieć jednolite ciasto. Włóż do miski, przykryj, odstaw na ok. 60 minut, by wyrosło.
2. Bułkę namocz w wodzie. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju. Do mięsa dodaj jajko, odciśniętą bułkę, cebulę oraz przeciśnięty czosnek, wymieszaj. Dopraw do smaku.
3. Ciasto rozwałkuj i potnij na trójkąty. Ułóż je w formie z kominkiem zachowując odstępy. Na dolnych częściach trójkątów rozłóż połowę mięsa formując okrąg. Ułóż jajka, lekko je wciskając, i przykryj pozostałym mięsem. Nadzienie przykryj trójkątami ciasta, chowając wierzchołki pod spód. Ciasto posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 200°C.