Reklama

​Wieniec

Składniki

  • 250 mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 bułka kajzerka (czerstwa)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 10-12 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
  • olej sól pieprz

1. Drożdże rozpuść w 60 ml wody. Dodaj cukier i 3 łyżki mąki, wymieszaj. Odstaw na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodaj 1 łyżeczkę soli, wyrośnięty rozczyn, wodę oraz  ½ łyżki oleju. Zagnieć jednolite ciasto. Włóż do miski, przykryj, odstaw na  ok. 60 minut, by wyrosło.

2. Bułkę namocz w wodzie. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju. Do mięsa dodaj jajko, odciśniętą bułkę, cebulę oraz przeciśnięty czosnek, wymieszaj. Dopraw do smaku.

3. Ciasto rozwałkuj i potnij na trójkąty. Ułóż je w formie z kominkiem zachowując odstępy. Na dolnych częściach trójkątów rozłóż połowę mięsa formując okrąg. Ułóż jajka, lekko je wciskając, i przykryj pozostałym mięsem. Nadzienie przykryj trójkątami ciasta, chowając wierzchołki pod spód. Ciasto posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz ok. 50 minut  w temperaturze 200°C.

Reklama

Wiosenne zupy


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy