Wieniec bezowy z kremem kawowym
Wieniec bezowy z kremem kawowym, truskawkami i sezonowymi owocami to kwintesencja smaku. To idealne ciasto do popołudniowej kawy. Jak Ewa Wachowicz mówi to słodkie koło ratunkowe!
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie utrwalić cukrem, dodając go stopniowo i cały czas ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wymieszać.
Na blasze piekarnikowej ułożyć papier do pieczenia. Wykorzystując dwie tortownice - większą i dużo mniejszą, narysować dwa okręgi (jeden z drugim). Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier, tworząc wieniec. Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 110 st. C i suszyć przez 2 godziny. Uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia.
Schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia i ubić. Mascarpone przełożyć do miseczki, wlać espresso i ekstrakt waniliowy. Posłodzić cukrem pudrem i zmiksować. Połączyć z bitą śmietaną.
Masę nałożyć na wystudzony wieniec. Udekorować owocami oraz świeżą miętą.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Wieniec bezowy z kremem kawowym krok po kroku - zobacz film:
Polecamy też inne przepisy Ewy Wachowicz: