Wieniec orzechowy

Składniki
- 15 dag masło
- 10 dag orzechy włoskie
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- 1 szklanka cukier
- 10 dag nerkowce
- 5 sztuk jajko
- 1 szklanka mielone orzechy
- 5 dag śmietanka kremówka
- gotowa polewa orzechowa
- 2 szklanki mąka pszenna
- 10 dag orzechy laskowe
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szklanka mleko
- 10 dag migdały
7 i wiecej osób
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka rozbij. Żółtka dodaj do masy. Ucierając dolewaj mleko oraz wsypuj mąkę, proszek do pieczenia i mielone orzechy. Białka ubij. Pianę z białek połącz z ucieraną masą, dodaj całe orzechy i migdały. Foremkę z kominem natłuść, oprósz tartą bułką. Napełnij ciastem.
Ciasto piecz 1 godzinę w temp. 180 st. Gotowe, ostudzone ciasto polej stopioną polewą. Kiedy zastygnie ubij śmietankę i porób z niej maleńkie rozetki na wierzchu wieńca. W każdą wetknij orzech laskowy.