Wieprzowina z grzybami i rozmarynem
Macie już dość zwykłych schabowych? Ten przepis was zaskoczy!

Składniki
- kilogram łopatki wieprzowej
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- sól
- zmielony czarny pieprz
- 100 g mrożonych grzybów
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki gładkiej
- 250 ml śmietany
PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju. W wieprzowinie wytnij otwory i włóż obrane ząbki czosnku. Rozmroź grzyby.
2. Rozłóż na mięsie gałązki rozmarynu i zwiąż sznurkiem. Posól, dopraw pieprzem, włóż do garnka ze smażoną cebulką i obsmaż ze wszystkich stron.
3. Rozmrożone grzyby pokrój i dodaj do mięsa. Podlej wodą, przykryj pokrywką i duś powoli do miękkości.
4. Roztop masło, dodaj mąkę i, stale mieszając, przygotuj zasmażkę. Wyjmij mięso i zdejmij sznurek. Pokrój mięso w plastry. Zagęść sos zasmażką. Zalej śmietaną, dopraw solą, pieprzem i zagotuj. Przekąskę udekoruj kaparami. Podawaj z knedlami.