Reklama

Wiosenny serowiec z rabarbarem

Oto kolejna propozycja przepisu na ciasto z rabarbarem

Składniki na 12-16 porcji

  • 20 dag miękkiego masła
  • 37 dag cukru
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 8 dag mielonych migdałów
  • 14 dag płatków owsianych
  • 14 dag + 1 łyżka mąki
  • 65 dag rabarbaru
  • 20 dag mielonego twarogu
  • 1 cukier wanilinowy
  • 125 ml mleka
  • 12,5 dag śmietany kremówki
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do tortownicy

Przygotowanie: ok. 75 minut

1. Masło utrzeć z 10 dag cukru, 1 jajkiem i żółtkami. Dodać szczyptę soli i mielone migdały, ucierać dalej przez 3 minuty. Wprost do ucieranej masy przesiać 14 dag mąki. Wsypać płatki owsiane i szybko rękoma zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

2. Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki dł. 3 cm. Zalać je 250 ml wody, wsypać 10 dag cukru i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, gotować 1-2 minuty. Przełożyć na sitko i poczekać, aż dobrze ocieknie.

Reklama

3. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto. Plackiem wylepić spód i brzeg natłuszczonej tortownicy o śr. 26 cm. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 7-10 minut.

4. Twaróg utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać łyżkę mąki i pozostałe jajka. Wlać mleko i śmietanę, dobrze wymieszać. Rabarbar rozłożyć na podpieczonym spodzie. Zalać masą serowo-śmietanową. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze 30-40 minut. Wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz również:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy