Wiśniowy nugat
Pyszny deser z płynnym złotem, czyli z miodem.

Składniki
- 150 g migdałów bez skórki
- 120 g pistacji bez łupinek
- 100 g suszonych wiśni
- 2 kwadratowe wafle andruty
- szklanka cukru
- 2 białka jaj
- pół szklanki miodu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:1. Migdały i pistacje podprażamy na patelni bez tłuszczu, przekładamy na pergamin, żeby ostygły. Suszone wiśnie grubo siekamy. 2. Do rondla przelewamy miód, wsypujemy połowę cukru, dodajemy 2-3 łyżki wody i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając. 3. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i pozostałym cukrem. Cienkim strumieniem wlewamy do nich syrop cukrowo-miodowy, mieszamy. Następnie dodajemy migdały, pistacje oraz pokrojone suszone wiśnie. Masę nugatową równomiernie rozprowadzamy na jednym waflu i przykrywamy drugim, lekko dociskamy. 4. Całość zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby nugat dobrze się zestalił. Wyjmujemy, dzielimy na nieduże równe porcje i podajemy do kawy lub herbaty.Zobacz także: