Wiwat bezy!
Kruche i puszyste bezy dostarczają niebiańskich doznań smakowych.
Składniki na 12 porcji: 4 jajka, 37,5 dag cukru, 10 dag masła, 25 dag naturalnego jogurtu, 12,5 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek mleka, szczypta soli, 3 łyżeczki żelatyny, 37,5 dag jasnych winogron, 50 dag serka mascarpone, cukier puder do posypania, winogrona do dekoracji
1. Masło utrzeć z 10 dag cukru i solą. Stopniowo dodawać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko, wymieszać mikserem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy (śr. 24 cm). Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, powoli dosypując 20 dag cukru. Bezę rozsmarować na cieście. Piec 30-35 minut w 175°C. Upieczone ciasto lekko przestudzić, wyjąć z tortownicy i odstawić do całkowitego wystudzenia. Potem rozciąć wzdłuż. Spodni krążek ułożyć na dnie tortownicy.
2. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając na małym płomieniu. Mascarpone wymieszać z jogurtem i 7,5 dag cukru. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Tężejący krem wymieszać z połówkami winogron i rozsmarować na cieście w tortownicy. Przykryć krążkiem z bezą. Schłodzić godzinę w lodówce. Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem i udekorować winogronami.
Składniki na 12 porcji: 15 dag masy marcepanowej, 15 dag miękkiego masła lub margaryny, 3 jajka, 15 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 dag drobno posiekanej czekolady, 50 dag truskawek, 3 białka, szczypta soli, 15 dag cukru, tłuszcz i mąka do formy
1. Marcepan drobno zetrzeć. Utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę. Ucierając, kolejno dodawać żółtka. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać mikserem. Dwa białka ubić na sztywno. Pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem.
2. Ciasto przelać do tortownicy posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec około 30 minut. Studzić 10 minut
w tortownicy, następnie ciasto przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
3. Truskawki opłukać, oderwać szypułki. Wystudzone ciasto ponownie włożyć do tortownicy. Na cieście rzędami ułożyć truskawki - pionowo, czubkami do góry. Odłożone białko wymieszać ze szczyptą soli, ubić na sztywną, lśniącą pianę, powoli dosypując cukier. Tak powstałą bezę rozsmarować na truskawkach. Ciasto z truskawkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 10 minut, aż beza ładnie się zrumieni. Wystudzić. Przed podaniem torcik można oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.
Życie na gorąco 10/2011