Wiwat naleśniki!
Ta zadziwiająco prosta potrawa - za sprawą rozmaitych farszów - nigdy się nie znudzi.
Ciasto naleśnikowe
Ciasto przygotowuje się z mąki, 1 - 2 jajek i mleka bądź z mleka i wody w proporcji 1:1. Można dodać szczyptę soli. Składniki należy dobrze wymieszać - w cieście nie powinno być grudek. Przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny, a potem niewielkimi porcjami wlewamy je na rozgrzany na patelni tłuszcz - olej lub uprzednio sklarowane masło.
Po co woda gazowana?
Dodatek wody gazowanej (zamiast zwykłej) sprawi, że naleśniki będą bardziej puszyste. Jeżeli robimy naleśniki ze słonym farszem, do przygotowania ciasta zamiast mleka i wody można wziąć jasne piwo.
Nadzienie twarożkowe
Twaróg (najlepiej półtłusty) rozdrabniamy, np. widelcem. Dosładzamy cukrem i cukrem wanilinowym, ewentualnie wzbogacamy rodzynkami, dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy nieco śmietany.
Farsz szpinakowy
Świetnym wypełnieniem wytrawnych naleśników (np. przygotowanych na piwie) będzie farsz szpinakowo-serowy. Na patelni podsmażamy 500 g liści szpinaku (może być mrożony). Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta (ok. 250 g). Mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą (ostrożnie, bo feta jest słona!). Po 2-3 minutach zdejmujemy z ognia.
Składniki na 4 porcje: 3 dag masła, 3 jajka, 500 ml mleka, 20 dag mąki, 10 dag gorzkiej czekolady, 3 dag kakao, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 5 łyżek cukru, 2 banany, 2 łyżki soku z cytryny, 50 dag twarogu półtłustego, 1 cukier wanilinowy, 3 dag sklarowanego masła do smażenia
1. Masło stopić, wystudzić. Jajka wymieszać mikserem z 250 ml mleka i 20 dag mąki. Dodać stopione masło. Wymieszać. Ciasto naleśnikowe odstawić pod przykryciem na 30 minut.
2. Przygotować sos czekoladowy: gorzką czekoladę grubo posiekać. Dodać do 200 ml mleka i razem zagotować. Pozostałe zimne mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i 3 łyżkami cukru. Wlać do gotującego się mleka z czekoladą. Mieszając, doprowadzić sos do wrzenia. Zdjąć z ognia.
3. Na patelni (śr. 16 cm) rozgrzać trochę sklarowanego masła. Wylać 1/8 przygotowanego ciasta, równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni patelni. Smażyć na złoty kolor z obu stron. W ten sam sposób usmażyć jeszcze 7 naleśników. Po zdjęciu z patelni trzymać w cieple, żeby nie wystygły.
4. Banany obrać, pokroić na kawałeczki. Skropić sokiem z cytryny. Twaróg utrzeć z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Dołożyć banany, wymieszać. Naleśniki posmarować kremem bananowym. Zwinąć w rulon. Ułożyć po dwa na talerzach. Polać sosem czekoladowym.
Składniki na 8 porcji: 6 łyżek masła, 2 jajka, 28 dag mąki , cynamon, 10 dag + 2 łyżki cukru, 500 ml maślanki, 4 łyżeczki żelatyny, 50 dag serka mascarpone, 50 dag mielonego twarożku, wiśnie z kompotu, 1 op. budyniu waniliowego
1. Stopić 4 łyżki masła. Połączyć mąkę z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Dodać jajka, 250 ml maślanki i stopione masło. Wymieszać mikserem na gładkie ciasto.
2. Na patelni (śr. 24 cm) rozgrzać łyżeczkę sklarowanego masła, wylać 1/4 ciasta, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni patelni. Smażyć po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. W ten sam sposób usmażyć pozostałe trzy naleśniki. Osączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku.
3. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Odstawić, by spęczniała. Mascarpone zmiksować z twarożkiem, 10 dag cukru i resztą maślanki. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Połączyć z masą serową. Odstawić na 15 minut. Wiśnie osączyć. Kilka łyżek zalewy wymieszać z proszkiem budyniowym, resztę zagotować. Wlać rozrobiony budyń. Mieszając, zagotować. Dodać wiśnie, odstawić do wystudzenia. Naleśniki przekładać tężejącym kremem. Na wierzchu naleśnikowego tortu rozsmarować mus wiśniowy. Schłodzić w lodówce.
Życie na gorąco 15/2011