Włoska zupa z fasolą i parmezanem
Sycąca, rozgrzewająca zupa na bazie fasoli i parmezanu.

Składniki
- 3 plastry boczku
- 30 ml oliwy
- cebula
- 4 marchewki
- 6 ząbków czosnku
- pieprz, sól
- 1,5 l bulionu
- puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
- 250 g jarmużu
- 150 g parmezanu + skórka
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki świeżego tymianku
- szczypta płatków chili
- 200 g makaronu muszelki
- puszka czerwonej fasoli
Sposób przygotowania:
Na patelni smażymy pokrojony boczek. Po 5 minutach dodajemy oliwę, posiekaną cebulę, marchew oraz czosnek. Smażymy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy bulionem i dodajemy pomidory, zieleninę, skórki parmezanu, liście laurowe, tymianek, płatki chili. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie dodajemy czerwoną fasolę i ugotowany makaron. Podajemy z płatkami parmezanu. Smacznego!