Reklama

Włoskie kopytka z dyni

Gnocchi można jeść same, z sosem pomidorowym lub pesto, ale świetnie się sprawdzają jako dodatek do mięs.

Składniki na 6 porcji:

  • 40 dag dyni hokkaido
  • oliwa do pokropienia
  • sól
  • świeży rozmaryn
  • 40 dag ziemniaków
  • 40 dag mąki
  • 2 żółtka
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 10 dag masła
  • 10 dag parmezanu
  • garść szpinaku

Przygotowanie:

Dynię umyj, osusz, przekrój na pół i wyżłób nasiona. Potnij w mniejsze kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pokrop oliwą, posyp solą i rozłóż gałązki rozmarynu. Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Całość zmiksuj.

Ziemniaki ugotuj i wystudź. Zmiel w maszynce i wymieszaj z przecierem dyniowym, mąką i solą. Dodaj żółtka i zagnieć gładkie ciasto.

Ciasto podziel na kawałki i uformuj węższe wałeczki. Pokrój w małe kawałki i lekko spłaszcz każdy z nich widelcem. Gotuj w posolonym wrzątku przez 5 minut.

Reklama

Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój w ćwiartki. Na patelni rozpuść masło i obsmaż na nim schłodzone kluski. Następnie dodaj pomidory i wmieszaj połowę sera oraz szpinak. Danie podawaj posypane resztą sera.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy