Włoskie kopytka z dyni
Gnocchi można jeść same, z sosem pomidorowym lub pesto, ale świetnie się sprawdzają jako dodatek do mięs.

Składniki
na 6 porcji:
- 40 dag dyni hokkaido
- oliwa do pokropienia
- sól
- świeży rozmaryn
- 40 dag ziemniaków
- 40 dag mąki
- 2 żółtka
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 10 dag masła
- 10 dag parmezanu
- garść szpinaku
Przygotowanie:
Dynię umyj, osusz, przekrój na pół i wyżłób nasiona. Potnij w mniejsze kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pokrop oliwą, posyp solą i rozłóż gałązki rozmarynu. Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Całość zmiksuj.
Ziemniaki ugotuj i wystudź. Zmiel w maszynce i wymieszaj z przecierem dyniowym, mąką i solą. Dodaj żółtka i zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto podziel na kawałki i uformuj węższe wałeczki. Pokrój w małe kawałki i lekko spłaszcz każdy z nich widelcem. Gotuj w posolonym wrzątku przez 5 minut.
Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój w ćwiartki. Na patelni rozpuść masło i obsmaż na nim schłodzone kluski. Następnie dodaj pomidory i wmieszaj połowę sera oraz szpinak. Danie podawaj posypane resztą sera.
Zobacz także: